Защо не сме като Румъния - няма закони, няма органи или нямаме воля?

14713
Защо не сме като Румъния - няма закони, няма органи или нямаме воля?
Снимка: Thinkstock

Идеята за независим антикорупционен център в България си остава отдалечена. У нас политическата класа тръгва да се занимава с политика само за да се занимава с корупция, категоричен беше румънският журналист Владо Береану.

Береану подчерта – в Румъния има звено, което установява несъответствие между имоти и доходи и когато се установи, се действа. В България дори няма закон за това – ако се предприеме нещо, сума хора ще влязат в затвора, убеден е журналистът.

Дузина общински съветници в Ботевград поискаха държавна намеса заради корупция

Отворено писмо срещу „скандално корупционния модел” на управление на Община Ботевград изпратиха жители на града, сред които...

Хората, които се борят с корупцията в Румъния, са звезди, разпали се Береану в сутрешния блок на Нова телевизия. А Емил Димитров-Ревизоро заяви, че след като у нас фолкпевиците са звезди, може тях да направим борци с корупцията. Смятам, че у нас ДАНС, Икономическа полиция, НСБОП трябва да заработят, категоричен е Ревизоро.

В Румъния беше създадена специализирана прокуратура за борба с корупцията. Ръководителят там има мандат и никой не може да го пипне, каза Береану. Е и ако не работи, пак седи, контрира Ревизоро. Прокуратурата там трябва да покаже резултати, не може просто да не работи, твърди Береану.

Ще наемем 1000 души, ще им плащаме огромни заплати за борба с корупцията – я питайте пенсионерите дали са съгласни. Като вървяхме към Европа, дали нямаше един главен преговарящ (бел. ред. – Меглена Кунева), който затваряше глави и всичко уж беше наред? Сега нови органи, нови пътища, пак заради Европа, каза Димитров.

Ние нямаме закони за борба с корупция – Хория Джорджеску участва в комисия, която е ощетила държавата със 75 млн. евро. В България не можем да съдим колективен орган заради корупция, посочи Береану. И се възмути на приказките на Ревизоро, че тъй като у нас нямало закон за журналистически сигнали за борба с корупцията както в Румъния, затова журналистите не разследвали случаи за корупция. Самият Ревизоро обаче си призна, че негови ревизии са блокирани от правосъдната система.

ДСБ прие резолюция за борба с корупцията

Радикална реформа в борбата с корупцията по румънски модел, за това призова в Пловдив председателят на ДСБ Радан Кънев на национално ...

Какво е положението в Румъния – ако има сигнал за корупция, той директно отива в Агенцията по прозрачност (ANI). Там върви цялата проверка – ако има несъответствие, се завежда дело в съда и там се доказва дали нещата не са наред. Там обвиняемият доказва произхода на парите и имотите си, за които е разследван, обясни Береану. Тук Димитров се намеси и заяви, че ние претендираме съдебната ни система да е прогнила, а искаме нов орган. Румънският журналист отговори, че когато органът си свърши както трябва работата, на съда му е много трудно да отхвърли доказателствата. Никой не работи по нищо, добави той. Просто всеки говори по всичко, отвърна Ревизоро.

Резултатите от борбата с корупцията в Румъния

В Румъния има и закон – 2% от парите, които се спасяват от злоупотреба, се дават на подалите сигнала срещу корупционната злоупотреба.

21 депутати в затвора, над 100 кметове, няколко министри – това е резултатът от активните действия в северната ни съседка. Последната жертва е Хория Джорджеску – председателят на Агенцията по прозрачност (АNI). Джорджеску подаде във вторник (17 март) оставка, след като бе обвинен, че в периода 2008-2009 г. е надценил със 75 милиона евро стойността на имущества, реституирани от правителството, след като са били отнети навремето от комунистическите власти.

Румънската антикорупциона мания

"Антикорупционната мания на Румъния" – под това заглавие в. "Ню Йорк таймс" публикува анализа на Патрик Бейшъм, директор на базир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com