Започват масови проверки за наличие на винетки

7619
Започват масови проверки за наличие на винетки
Снимка: БГНЕС

Започват проверки на пътна полиция на територията на цялата страна. Униформените служители ще контролират шофьорите за наличието на винетни стикери.

Полицейските действия ще се синхронизират с местните структури на Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация, както и на мобилните групи на АПИ.

Делото за винетките продължава през март

Делото във Върховния административен съд за цената на винетките продължава на 22 март. Делото е образувано по жалбата на Николай Филе...

Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер. При заплащането й се издава ценна книга, наречена “винетка”, която удостоверява правото на ползване на републиканските пътища, пише още БГНЕС.

Винетката се състои от две части. Първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство (ППС) и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци.

Тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи.

Водачът е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

Изключение са случаите, когато стикерът е придобит безплатно от лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност.

Започва делото срещу винетките

Днес от 14:00 часа Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото срещу новите цени на винетките. Процесът е заведен от Николай ...

Припомняме Ви, че на 02.02.2016 г. започна делото срещу новите цени на винетните стикери у нас.

Процесът бе заведен от Николай Филев от София. С определение Върховния административен съд (ВАС) вече е признал, че понеже той е правоспособен водач и притежава автомобил, негови права и законни интереси са пряко и непосредствено засегнати от новите цени на винетките, тъй като няма как да се движи по републиканските пътища, ако не плати винетна такса.

Така всеки, който има правен интерес т.е. според разбирането на ВАС всеки правоспособен собственик на автомобил, може да се присъедини към оспорването до началото на устните състезания по него.

Филев оспорва постановлението на Министерския съвет, с което винетките поскъпнаха до 97 лева - с 30 лева повече. Постановлението е подзаконов нормативен акт и ВАС нареди да бъде публикувано обявлението за оспорването му в Държавен вестник, припомня „Правен свят”.

С оспореното постановление на кабинета цената на винетката за лека кола за тази година скочи на 97 лв., което е с 30 лв. повече от таксата за 2015 г. В жалбата си до ВАС Николай Филев заявява: "Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт".

Изтича валидността на миналогодишните винетки

До днес, 31 януари 2016 г., важи валидността на годишните винетки за 2015 г., припомнят от Агенция "Пътна инфраструктура".  ...

Гражданинът е поискал от ВАС да спре действието на новите цени, но съставът с председател Светлозара Анчева и членове Маруся Димитрова и Мадлен Петрова (докладчик) е отказал.

Делото във Върховния административен съд за цената на винетките продължава на 22 март.

 

Снимка: протест срещу цените на винетките

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com