Законът за прозрачност на имуществото - ябълката на раздора

8216
Законът за прозрачност на имуществото - ябълката на раздора

Доколкото работодателите изказват само мнение в Тристранния съвет, то законът за публичност на имуществото е твърде високопарен”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Василев каза още, че ако някой „полага подпис”, с който влияе върху публични процеси и върху финансови средства за публични процеси, то той следва да попада под ударите на закона. Това обаче не се отнася до консултанти, които не вземат решения, а точно като такива се разглеждат самите работодатели в Тристранния съвет.

Келнер, сметката, ако обичате

Държавната софра е най-сладка. Защото там най-лесно обядът може да се пише в сметката на някой друг – на данъкоплатеца. А данъкоп...

Коментарът на Василев за Закона за публичност на доходите и имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, беше споделен и от е президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев. Според тях нормата е абсолютно поръчкова и противоконституционна.

Няма никаква причина работодателите да бъдат третирани по различен начин, добави Велев. Той посочи, че идеята на този закон е била да се види с какво имущество влизат хората в политика и след това какво е имущественото им положение, когато тръгнат да излизат. Вместо това сега има лов на вещици – нима всеки един гражданин в България си публикува в Интернет данъчната декларация, попита Велев в предаването „Фактора Кошлуков” по ТВ7.

Велев заяви, че при действието на този закон не може да има Тристранен съвет. „Просто това вече не е Тристранен съвет – нещо друго е”, завърши Велев.

От своя страна Пламен Димитров каза, че за него законът е поръчков, но че го е изпълнил и вече е подал декларацията. Ако обаче Яне Янев си мисли, че по този начин ще хване престъпниците и тези, които се обогатяват за сметка на държавата, дълбоко се лъже, добави Димитров.

Правим ясни правила за финансите на държавните предприятия, казват Асен Василев и Екатерина Захариева

Работната група, която ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com