Захариева: Полезен е погледът на британските консултанти в съдебната реформа

5213
Захариева: Полезен е погледът на британските консултанти в съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя коментира новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата.

Европейската комисия е създала служба за подпомагане на държавите членки по структурни реформи, предстои среща с нейни представители, поясни Захариева.

Обществен съвет за правосъдие с искания за проверка на ВСС и Софийска градска прокуратура

Висшият съдебен съвет (ВСС) не изпълнява своята основна функция - да следи и поддържа качествена съдебна система. Това мнение изрази Бо...

Вчера Министерството на правосъдието съобщи, че британски експерти ще консултират съдебната реформа в България, а идеята е дошла от министър Екатерина Захариева, която беше в Лондон заедно с премиера Бойко Борисов.

"Те (британските експерти – бел.ред.) традиционно подпомагат и имат работа с нашите служби. Също така в Министерството на правосъдието доста интензивно и тясно работим с тях по отношение на местата за лишаване от свобода. Детското правосъдие също. Така че, въпреки че са с различна система, те пък имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата", посочи министърът.

Припомняме, че британската частна компания "Краун ейджънтс" беше наета от министъра на финансите Милен Велчев по време на кабинета "Сакскобургготски" да работи  у нас като консултант по реформата в митниците.

Относно промените в Закона за съдебната власт, Екатерина Захариева отбеляза, че ведомството ще предложи да се дава отчет за работата на прокуратурата пред ВСС и Народното събрание, а задължителните указания да са само по отношение на закона. Тя открои необходимостта да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система. Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на министерството на правосъдието, уточни Захариева.

Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която ...

"Връзката между Нотариалния и Търговския регистър е много важна, наредбата ще бъде обнародвана следващата седмица, заяви правосъдният министър. Специален текст в Наказателния кодекс, който е готов, визира т.нар. "кражба на фирми", обясни още Захариева и допълни, че се надява това да ограничи до минимум този факт.

Захариева определи като добра инициативата за онлайн излъчване на заседанията на ВСС, което според нея нито е скъпо, нито е сложно технически. За съжаление в първите заседания, които имах, Висшият съдебен съвет изглежда като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения, сподели Захариева.

Интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем, каза още Екатерина Захариева.

Припомняме, че в края на 2015 г. министър-председателят спомена възможността за европейски експерти да консултират съдебната реформа. След това в излезелия през януари доклад на Европейската комисия за напредъка на България по този въпрос се препоръчваше независим преглед на дейността на прокуратурата. След излизането на доклада от държавното обвинение уточниха, че ЕК дава препоръка за „независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки“.

ВСС съвсем затъна, пак не зае позиция за доклада на ЕК

И липсата на позиция е позиция - на този принцип Висшият съдебен съвет (ВСС) видя доклада на Европейската комисия относно борбата с кор...

Във вчерашното съобщение на правосъдното министерство не се уточнява конкретно прокуратурата, като се казва: "Обсъдени бяха възможностите за конкретни форми на взаимодействие в подкрепа на повишаването на капацитета на институциите на съдебната власт, както и въпросът за бързината на наказателното производство и съкращаване на наказателния процес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...