Задържаха майката на стрелеца от Лясковец

24197
Задържаха майката на стрелеца от Лясковец
Снимка: БГНЕС

За 24 часа полицията задържа майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, убил преди ден един служител на реда и ранил тежко други трима. По непотвърдена информация жената ще отговаря за това, че в дома й има незаконно оръжие.

Полицейската блокада около жилището на Петков в града бе вдигната към 8.00 часа. Нощта е минала спокойно, предаде БГНЕС.

Димитър, съсед на Петков, разказа пред bTV, че за психичните проблеми на 53-годишния мъж се говорело в последните 2-3 години, "защото той беше затворен вкъщи, не се виждаше, много хора мислехме, че е в чужбина".

"Познаваме се от много години. Беше добър и контактен, често спортуваше на стадиона. Той е завършил техникум за готвач – работил е в Германия и в Англия. Последно го видях преди 2 седмици, разговаряше с кварталния – може би имаше някакво оплакване от училището или съседи. Това ми беше първото виждане, защото не го бях виждал от 3 години. Майка му е тиха скромна жена, баща му беше машинист в жп-то. Всички сме потресени още и в шок. Вчера сутринта след 5.00 часа се чу шум – като от фойерверки. Помислих, че е сватба – после видях, че са изстрели и има полицаи отвън. Поискаха да излезем, целия ден не можах да се прибера вкъщи", казва още съседът за преживяното преди ден.

Коментар на петъчните събития в града направи и кметът Ивелина Гецова. Тя подчерта, че по-сериозните заплахи от страна на убиеца Петко Петков към съседното училище започнали да се получават едва от началото на тази година, а не както се твърдяло – още от 2010-а. Акцията на МВР била провокирана именно от последното писмо на мъжа до училищния директор от 10 март, в което той казвал, че е "ловец от години и накрая ще вземе нещата в свои ръце", тъй като притежава оръжие.

Гецова допълни, че в общината многократно Петков подавал жалби срещу съседи и съграждани, породени от "чисти битовизми" – кой къде си вари компотите или къде си е построил ограда. В повечето случаи жалбите били неоснователни.

БГНЕС припомня, че полицаят Емил Шарков бе убит вчера при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опита да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени.

Савов се барикадира в дома си и обсипа спецполицаите с куршуми. При акцията стрелецът също бе ранен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com