Забраняват и къмпингуването в планината

6156
Забраняват и къмпингуването в планината
Снимка: iStock/Guliver

Промени в Закона за туризма забраняват палатката не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването извън местата, предназначени специално за тази дейност, се забранява навсякъде у нас.

Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България извън регламентираните места, подлежи на глоба от 200 лв.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на 29 февруари тази година.

Промените са качени на сайта на Министерство на туризма.

С тях се въвежда нов член 207а. Той гласи, че който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лв.

В закона има още две алинеи, които гласят, че когато от къмпингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

Другата алинея пък ясно казва, че който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л", се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Зеленогорски: Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване

Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не мога да разбера как в днешно време някой може да почива без ток и тоалетна. То...

Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в парламента.

От дирекция „Правна" на Министерство на туризма заявиха, че това са само предложения за промени, които тепърва ще се обсъждат и след като се съберат мненията на всички страни, ще се проведе обществено обсъждане и тогава ще се вземе решение какви точно да са промените в Закона за туризма, предаде Дарик. В министерството е била получена забележка защо са наложени забрани за къмпингуване само в Закона за черноморското крайбрежие и е било решено да се въведат такива и на другите места в страната, обясниха още от там.

От дирекция "Правна" добавиха, че по принцип според Наредба за националните паркове вече съществуват такива глоби за замърсяване на планините и не само, има дори забрани и глоби, ако някой се отклони от изградените в планината пътеки. "Сега в Закона за туризма се опитват да се обединят всички забрани и да се реши най-доброто за опазване на природата", категорични са от ведомството.

Наскоро депутатите приеха промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според които дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие, е забранено. Това предизвика вълна от протести на хора, които обичат точно този начин на почивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com