За да не се загубят европари, деца се извеждат от биологичните им семейства

9665
За да не се загубят европари, деца се извеждат от биологичните им семейства
Снимка: Thinkstock

Пет смъртни случаи на деца от началото на годината и 295 от началото на процеса на деинституционализация (извеждане на деца от домове за деца в центрове от семеен тип) са регистрирани у нас. Причината за това е, че децата се местят без подоготвка, в самите центрове не са осигурени необходимите условия за грижа, персоналът не е достатъчен или е слабо обучен.

Това стана ясно от коментара на депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова пред bTV. В студиото бе представен документ от Държавната агенция за закрила на детето, според който се търсят 221 деца за запълване на капацитета на центрове от семеен тип.

ДАЗД готви 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие

Да бъде разработена и внесена за одобрение в МС 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие за периода 2016 – ...

В един от случаите 10-годишно дете е преместено от София в Балчик. По пътя то спи в полицейските участъци в Горна Оряховица и Варна. В Балчик детето пристига с рани и кръв по главата. Там то очаква да бъде с брат си, но след като разбира, че не е там, започва да буйства. Назначено му е лечение от психиатър и медикаментозно лечение, което обаче не дава резултат. В  крайна сметка детето прерязва вените. За щастие - то оцелява. Оказва се, че детето много трудно е преживяло отделянето от биологичната си майка, към която е било изключително привързана.

Според Султанка Петрова по този начин умират физически здрави деца и ще продължават да умират. В т.нар. центрове от семеен тип храната се получава от кетъринг.

Има случаи, в които за два обучителни часа служител на социалното министерство е получил 3800 лв. Цялата тази информация е получена благодарение на НПО, които работят по социалните услуги. Самите служители на ДАЗД и Агенцията за социално подпомагане подписват декларации, съгласно които нямат право да изнасят информация, разказа Петрова.

Не се работи със семейството на тези деца, малките не се настаняват, за да са по-близо до роднините си, извеждат се деца от биологични семейства, за да се усвоят едни пари, каза още Султанка Петрова.

Какво установи проверката на ДАЗД в Центъра за деца във Велинград

Проверката на Държавната агенция за закрила на детето е установила, че предния ден преди посещението на нейни представители Центъра за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com