Вземаме по-малко обезщетение за наводненията от юли заради застраховки

17284
Вземаме по-малко обезщетение за наводненията от юли заради застраховки
Снимка: BurgasNews

Част от щетите от наводненията през лятото във Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска област не са включени в обезщетението от Европа, защото ги покрива застраховка. Това каза българският евродепутат Момчил Неков в отговор на въпрос на Actualno.com. защо обезщетението не е над 12 млн. евро, а е 10,5 млн. евро.

Застраховката важи за щети в сектор здравеопазване и това намалява обезщетението с 2,3 млн. евро. От общите преки щети, които според нашето искане възлизат на 311,3 млн. евро, тези за основни неотложни и възстановителни действия са на стойност 285,4 млн. евро.

Сан Франциско се евакуира заради наближдаваща страховита буря

Жителите на северната част на Калифорния се готвят за среща с мощна буря, която се очаква да удари Сан Франциско тази вечер, предаде БГ...

Все още Европейската комисия разглежда молбата за наводненията във Врачанско и Видинско – там, където най-много пострада Мизия. Тук правителството прецени да кандидатства по варианта - бедствие от регионален мащаб, а не както в първия случай – национален. Затова и обезщетението ще е по-малко, поясни г-н Неков. Предполагам, че сумата, която ще бъде предложена от Европейската комисия ще е около 1,9 млн. евро, добави евродепутатът.

Пред Actualno.com Момчил Неков даде и прогноза относно предстоящото следващата седмица гласуване в Европейския парламент на бюджета на ЕС за догодина. Както е добре известно, ЕП и Европейският съвет имаха противоречия и се наложи съгласувателната комисия между двата органа да води два кръга преговори. Накрая предложението, на което се спряха експертите, е за 145,3 млрд. евро приходи и 141,2 млрд. евро разходи.

Според г-н Неков ЕП ще одобри това предложение. Той подчерта, че за България водещо в преговорите беше да се гарантират плащанията за тази година, за да се спре спиралата на увеличаване на неразплатените фактури. За разлика от националните бюджети, този на Европейския съюз няма право на дефицити - ако парите свършат, спират плащанията, припомни Неков. В този смисъл новото споразумение за европейския бюджет включва допълнително 3,5 млрд. евро, с които да се поемат най-неотложните плащания, добави евродепутатът от БСП.

Момчил Неков даде и една своя причина да подкрепи сегашния вариант на бюджета на ЕС за 2015 година. „Ще се увеличат парите за програми като тази за младежки обмен "Еразъм плюс" с 16 милиона евро и за изследвания и модернизация на икономиката "Хоризонт 2020 " – с 49,4 млн. евро, които смятам за особено важни за възстановяването на европейската икономика”, посочи Неков.

Тунджа заля 40 къщи в село Горна Махала

Водите на река Тунжда превърнаха в море част от село Нова Махала. Водата влезе в къщите на хората, предаде БГНЕС. Над 40 са потопени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com