Всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие

3111
Всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие
Снимка: Thinkstock Images

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, съобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация Мария Габриел при откриването в Сливен на поредната конференция от Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието".

„Вслушването в гласа на жертвите на насилие над жени ще ни помогне в борбата с това престъпление", заяви още Мария Габриел. Националната кампания относно насилието срещу жените, която стартира само преди броени месеци, за краткото време се превърна в стимул. Стимул за жертвите да проговорят, стимул за обществото да ги чуе, стимул за институциите и неправителствения сектор да бъдат по-активни, коментира председателят на Групата на ЕНП, цитирана от Дарик.

Обама призова за край на насилието по отношение на жени

Американският президент Барак Обама се обърна към присъстващите на 57-та церемония по връчването на наградите „Грами“ с при...

Очертаните ключови препоръки са за ратифициране на Истанбулската конвенция, допълнително обучение на имащите първи контакт с жертвите за по-добро разпознаване на домашното насилие, кримининализиране на домашното насилие, мерки за превъзпитаване на насилника, застъпване на темата за равенството между половете в учебните програми, повишаване на информираността на обществото по проблема, подобряване на съвместната работа между неправителствения сектор и институциите по проблема.

„Насилието над жените не е изолиран случай. Неговата цена е много висока и я плащаме всички. Затова от всеки един от нас зависи да спрем да я плащаме. Можем да го направим с обединени усилия, с вдъхване на доверие и кураж на жертвите на насилие да търсят помощ от институциите", призова Мария Габриел.

Специално участие в конференцията взеха министърът на МЗХ Десислава Танева, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Сливен д-р Стефан Радев.

Спортната легенда Станка Златева и алпинистът Атанас Скатов станаха лицата на кампанията от Сливен, които отправиха силно послание към обществеността за живот без насилие.

Все повече жени жертви на домашно насилие търсят консултации със специалисти

Все повече жени, пострадали от домашно насилие, търсят консултации със специалисти, съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com