Вселенската патриаршия се опитва да овладее българските църкви в Одрин, Вартоломей забрани службата на български

8838
Вселенската патриаршия се опитва да овладее българските църкви в Одрин, Вартоломей забрани службата на български
Снимка: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла.

Това разказа пред „Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

Митрополит Николай: Частни лица с политически цели доведоха Вартоломей в България

По повод посещението на Вселенския патриарх Вартоломей у нас и награждаването му с Орден "Стара планина", Пловдивската митрополия, ръко...

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия първия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона.

Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул. За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо. Така коментира пред журналисти външният ни министър Даниел Ми...

Днес ВМРО излезе с позиция по въпроса.

ВМРО призовава Българската православна църква (БПЦ) и българското правителство да влязат във функциите си и да предотвратят фактическото завземане на българската църква „Св. Георги" в Одрин, съобщиха от партията.

Повод за това изявление е фактът, че Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език. В службата преди дни българският свещеник е игнориран, а четирима гръцки свещеници идват заедно с автобуси с гръцки богомолци.

В другата църква в града, „Св. Св. Константин и Елена", има паметник на българския екзарх Антим I. Именно искането на Вселенската патриаршия за премахване на този паметник стана и един от поводите за скандалното поведение на патриарх Вартоломей при посещението му преди седмици в София.

Според ВМРО, превземането на църкви с докарани хора е практика от преди век. "Ако Вартоломей наистина иска да изиграе помирителната роля между църквите, това е последното, което трябва да прави. ВМРО напомня на Негово светейшество, че църковните борби минаха и свършиха. Схизмата върху Българската православна църква е отдавна вдигната, а сега е ред тази църква да бъде тачена наравно с останалите", напомнят воеводите.

Проф. Овчаров: Вартоломей унизи българския патриарх

Патриарх Вартоломей I унизи българския патриарх Неофит, наричайки го Негово Блаженство, независимо, че днес се опитват да омекотят думи...

"След като т.нар. Вселенски патриарх превзема църковни сгради, няма какво да се учудваме, че едни други хора, малко по-югоизточно, направо събарят църквите. И в двата случая става дума за фундаментализъм - не толкова религиозен, колкото политически", допълват още от ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com