Всеки пети просяк в Швеция е българин

4594
Всеки пети просяк в Швеция е българин
Снимка: Getty Images / Guliver

По данни на шведските власти около 5000 са просяците там, от които около 1000 са от България. Надали може да се каже точно число, но това е приблизителната оценка.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на съвместен брифинг с министъра на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция Оса Регнер, предаде БГНЕС.

Калфин подчерта, че първо трябва да се прави разлика между благотворителността и човек, който проси, защото няма друга възможност – "това са хора, които специално отиват, за да се възползват от чувството за съпричастност в Швеция или в друга страна". „Тогава, когато става въпрос за организиран бизнес, това е организирана незаконна дейност, в която за съжаление биват въвличани и деца, биват въвличани и хора с увреждания”, каза Калфин и посочи, че тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество.

За другите хора, които отиват в Швеция, за да берат боровинки и други горски плодове през лятото, Калфин припомни, че има случаи на недоразумения. "Събират ги фирми от България закарват ги в Швеция, много често в северните райони на страната. Миналата година се забави реколтата и просто ги изоставиха на средата на нищото – без средства и без възможности. Това са хора, които отиват да работят в Швеция като самонаети – да събират плодове и да ги предават, срещу което да получат някакво заплащане", заяви той.

"Можем съвместно с министър Регнер да организираме информационна кампания, в която да дадем информация на тези български граждани, които искат да работят в Швеция, какво трябва да гледат, в какво трябва да внимават и какви са рисковете, ако те отидат там", посочи Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com