Военните опитват да покрият изхарчени хиляди левове по скандална поръчка

10049
Военните опитват да покрият изхарчени хиляди левове по скандална поръчка

Парашутният скандал, който разтърси Министерството на отбраната (МО) в началото на годината и чието развитие Actualno.com следи, отива към развръзка.

Според наши достоверни източници, МО е готово да развали многомилионния договор за доставка на парашути с „Параплекс – Брюгеман“, без обаче това да повлияе на обвинението за корупция срещу подполковник Владимир Мильовски. Съгласно Военна прокуратура, Мильовски е искал да ощети „Параплекс – Брюгеман“, като нагласи обществената поръчка за доставка на парашути за спецчастите ни в полза на друг участник в конкурса - „Ломини“ ООД. Отделно стои и въпросът с вече доставени шест броя парашутни системи тип „Летящо крило“, модел PGS9-32ML, за които са платени 185 хил. лева – каква е неустойката и ще плащат ли данъкоплатците за грешки на хора в системата при прекратяване на договора?

Скандалът

Actualno.com научи, че противно на куп факти, шестте парашута са приети от 68-ма бригада „Специални сили“. Нещо повече – имало е най-малко умишлено пренебрегване на заключения на експерти, тествали парашутите, както и на несъотвествие на предоставена документация за парашутите от страна на „Параплекс – Брюгеман“. С официална кореспонденция, разнищваща въпроса, е запознат командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, както и директорът на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов.

Какво се случва – шестте приети парашута „Летящо крило“ не са тествани на предвидено изпитание на летището в Балчик. Това е трябвало да стане в периода 18-22 май тази година, но климатичните условия не са позволили. Направени са тестове след това – в района на летище Чешнигирово. И тестовете показват, че парашутът „Летящо крило“, модел PGS9-32ML не е пригоден за нуждите на спецчастите ни.

Съгласно заключенията системите за скорост и тримоване на купола не функционират правилно – с други думи парашутистът не може да контролира хоризонталната скорост на парашута. Както е добре известно, при съответни операции командосите могат да скачат на голямо разстояние от истинската си цел и да се придвижват до нея с хоризонтален полет. Освен това парашутът е предвиден за скокове с по-висока тежест т.е. куполът се разтваря напълно възможно най-бързо, само ако има минимална тежест. За спецчастите ни обаче е необходимо да могат да скочат както без почти никакво снаряжение, така и с повече екипировка – като в поговорката „и 2, и 200“.

Интересни са и подробностите относно техническите спецификации на „Летящо крило“. Според официално писмо до генерал Боцев, „Параплекс-Брюгеман“ е доставила „Летящо крило“ без необходим раменен панел. Панелът е доставен месец по-късно, без да е монтиран за парашута и без документ, удостоверяващ съвместимостта с „Летящо крило“, модел PGS9-32ML. От „Параплекс – Брюгеман“ казват, че не е имало описание в техническата документация на обществената поръчка и доставката е направена след „устно описание“ от Министерството на отбраната. Фирмата не казва и дума за липсата на документ за съвместимост. Няма и протокол за изпитания на съвместимост на парашута със специалната кислородна маска PHAOS/OXCON, с която се извършват височинни скокове – неизменна част от работата на спецчастите. Липсва и сертификат за изпитания и съвместимост с парашутни прибори за автоматично отваряне на запасния парашут.

Най-скандално обаче звучи фактът, че от „Параплекс-Брюгеман“ не са предоставили документ, потвърждаващ съответствието между „Летящо крило“, модел PGS9-32ML и модел PGS9. Именно PGS9 е сертифициран от Европейската агенция за авиационна безопасност. „Параплекс-Брюгеман“ предоставя единствено декларация за съответствие, което не се изисква по договор и не е документ за потвърждение, казват от отдел „Специални сили“.

За капак наш вътрешен източник ни уведоми, че на преминалото вече българо-американско военно учение „Тракийско лято“ американците не са пожелали да скачат с PGS9-32ML, защото не са могли да въведат характеристиките му в бордовите компютри на самолетите си. Причината – характеристиките не са включени в стандартите на НАТО. В момента тече и най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след Втората световна война "Swift Response – 2015". Интересен въпрос е дали българските десантчици са скачали с PGS9-32ML на него?

Кървави пари се завъртат на гърба на спецчастите ни

Министерството на отбраната е похарчило на два пъти пари за екипировка на парашутните ни десантчици, като вторият път го е направило ум...

Особено внимание предизвиква и текст в официално писмо до Венислав Цанов и до директора на Института по отбрана Стоян Балабанов, в което се казва, че другият вид парашути, които „Параплекс – Брюгеман“ трябва да достави – 35T-ST, с кръгъл купол, нямат концентриращи усилващи ленти. Тази липса прави парашутите негодни за употреба от спецчастите, гласи експертно мнение до Цанов и Балабанов. Заради този пропуск се иска рекламация на парашутите с кръгъл купол, за доставката на които има сключен договор с „Параплекс – Брюгеман“.

Договорът с „Параплекс - Брюгеман“

Българо-германското обединение трябва да достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол модел 35Т-ST и 6 броя парашути тип "Летящо крило" модел PGS9-32ML през първата година от договора. А общо, за целия срок на договора – 5 години, „Параплекс – Брюгеман” трябва да достави 150 броя парашути с кръгъл купол 35Т-ST и 26 броя парашути тип „Летящо крило”за 3 млн. лева.

На 30 април тази година адвокат Мариана Полименова, представляваща „Параплекс – Брюгеман“, изпраща писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев, в което настоява да бъдат приети парашутите с кръгъл купол 35T-ST, защото са кодифицирани от НАТО. В писмото се посочва и обвинението срещу подполковник Мильовски, който изричал „очевидна лъжа“, че парашутите не работят. В писмото е казано още, че подсилващите ленти са имплантирани в купола на парашута, в атакуващия ръб, а останалата част от купола е защитена с „кръстат шев“, който не позволява по-голямо „раздиране“ от 1 м. между два шева при изискване от 2 м. Същевременно от Института по отбрана заявяват, че в представени от „Параплекс-Брюгеман“ заключения за парашутите на инспектор от Федералната служба за въздухоплавателни средства в Германия липсват стандарти, определящи методите за правене на измервания на други спорни параметри. Спецчастите ни са искали диаметър на купола на парашутите с кръгъл купол в диапазон 9-10 метра, доставените от “Параплекс-Брюгеман“ парашути са с диаметър 10,4 метра. Вървите на парашута са дълги 7,75 метра, след като изискването е за 6-7 метра. Българо-германското обединение се защитава с тезата, че куполът е изработен от еластичен материал с неправилна форма т.е. не е кръг и няма само един диаметър, а няколко. Вървите пък са от „изключителен еластичен материал“ и можело да се мерят както когато били опънати, така и когато не са опънати, а в техническата спецификация не било описано при какво положение се мерят. Остава въпросът кой е писал техническата документация и защо има място за такъв спор?

В писмото си от 30 април адвокат Полименова казва, че представляваната от нея компания търпи финансова щета, защото финансира изцяло производството на 35T-ST. Според информация на Actualno.com парашутите с кръгъл купол 35T-ST трябва да се произвеждат от предприятие в град Баня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com