Висш военен обвинен в корупция заради далавера с парашути

10447
Висш военен обвинен в корупция заради далавера с парашути
Снимка: Getty Images/Guliver

Военноокръжна прокуратура-София привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути. Това съобщи bTV, цитиран от "24 часа".

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман“.

Засега няма да се търси неустойка по скандала с парашутите за спецчастите

Повече от витиевати – такива са отговорите на четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация, поставени от Actualno....

По това време и до края на януари 2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София.

Скандалът избухна в края на миналата година, когато се появиха информации, че избраните в крайна сметка парашути на „Брюгеман” не отговарят на изискванията. Сега стана ясно, че Мильовски е опитал да манипулира ситуацията така, че дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка.

Според прокуратурата, военният е целял да набави облага за това „Ломини” и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ и цените, предлагани от Дружество по „Параплекс–Брюгеман”.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - син на собственика на „Ломини“ ООД, е извършил ред закононарушения.

Парашутният скандал - обществена поръчка тип "Батко и братко"?!

Скандалът с доставката на парашути за специалните ни части – всъщност 68-ма бригада, която е първото парашутно-десантно поделение...

При изготвянето на проекта за техническа спецификация военният умишлено не е посочил ясни и точни изисквания по част от параметрите. Според държавното обвинение, това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените парашути с изискванията към предмета на поръчката.

Обвиняемият е събирал информация за хода на процедурата и я е предоставял на Стоянов от „Ломини”. Военният е склонил член на комисията да заяви, че конкурентните парашути не работят добре, но той не го е направил.

Освен това, подполковникът заявил пред зам.-директора на Военна полиция и началник на службата в София, че процедурата е манипулирана – но в полза на ЗЗД "Параплекс-Брюгеман". Целта била дружеството да бъде отстранено от процедурата.

В периода от 03.12.2014 г. до 12.12.2014 г., Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от в.ф.32990-Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, защото не отговаряли на част от спецификациите. Седмица по-късно изразил същото становище като експерт от комисия на Инспектората на МО.

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение „Гаранция”.

Военното министерство се тресе от скандал заради парашути

Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1 милион и 600 хиляди евро. Страната куп...

Разследването продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com