Високите сметки за ток вдигнаха на бунт Югозападна България

16728
Високите сметки за ток вдигнаха на бунт Югозападна България

Нетърпимостта срещу високите сметки достигна нов връх и след като в София хората скочиха срещу „Топлофикация”, в Югозападна България започнаха протести срещу ЧЕЗ.

Според хората от Благоевград и Гоце Делчев чешката компания надписва по абсурден начин сметките за ток. Пред камерата на „Нова телевизия” няколко души от протестиращите показваха фактури за декември и обясняваха, че сметката им е два пъти и повече по-висока, отколкото е била през ноември.

Термоядрената енергия става реалност през 2050 г.

Европейската общност по развитие на термоядрената енергия (EFDA) публикува предполагаем план за прехода от първия експериментален термо...

„Вярно, декември беше студен, но това е абсурдно”, твърди една от протестиращите жени.

Отношение по въпроса взеха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Георги Христов от Гражданско движение ДНЕС. Христов заяви, че ЧЕЗ има увеличение в печалбата от 241%, което идва заради практиките по определяне на цената. Каракачанов го подкрепи и добави, че откакто електроразпределителните дружества в България са станали частни, токът е поскъпнал с 63%.

„До 2005 г. нещата бяха спокойни, електроенергията се разделяше на нощна и дневна тарифа. От 2007 г. започнаха да се добавят надбавки заради влизането ни в ЕС, като до 2012-а те станаха седем”, обясни Христов и посочи най-проблематичната – несъбираеми разходи.

Според Каракачанов „несъбираемите разходи” са начисленията на ЕРП-тата от сметки, по които не могат да си съберат дължимите суми. „Всички знаем кой в България не си плаща тока и логично след това се съдира кожата от гърба на редовните платци”, коментира той.

„Не мога да кажа защо клиентите плащат в пъти повече. Те винаги са имали право да оспорят сметките, за които смятат, че има грешка,” каза в отговор говорителят на ЧЕЗ Мария Дойчинова. „Подават жалба и се проверява отчитането и формирането на фактурата.”

Дойчинова обаче призна, че процентът на корекциите от общия брой на жалбите не е значителен, въпреки че се проверяват 100% от оплакванията.

23 села в Смолянско са без ток

 "Обилният сняг днес предизвика усложнение в електрозахранването на смолянските села и над 20 населени места в общината са без т...

Днес (4 февруари) протестите срещу ЧЕЗ в Югозападна България продължават, като хората ще горят публично фактури за сметки за ток.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com