Видеозапис показва, че МВР събира данни за протестиращите

25366

Запис на блогъра Иво Божков, който с право вече е наричан "очите и ушите на протеста", показва, че МВР събира данни за идващите на протестите срещу правителството и парламента граждани. Видеото категорично показва картина, която е различна от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че полицията не събира данни за демонстранти.

Видеото на Божков (бел. ред. - конкретната случка с проверката на личната карта е след 38-та минута) е заснето на 13-ти ноември вечерта, ден след големите сблъсъци между студентите и силите за сигурност около "Александър Невски" и щурма на загражденията около парламента.
 
Тогава на столичните ул. „Шишман” и ул. „Аксаков” полицаи поискали личната карта на жена, която искала да премине отвъд полицейските ограждения и да отиде на протеста пред Народното събрание. Оказало се, че те не само проверяват данните й, но и ги записват. При нейния отказ се оказва, че тя следва да бъде арестувана. Някои от протестиращите са записвани дори с удивителни отстрани.
 
Според Иво Божков, който говори в сутрешния блок на Нова телевизия, има две хипотези за случилото се:
 
„Първата хипотеза е, че министър Йовчев знае какво се е случило, има информация за провежданите снемания на лични данни и това означава, че той в ефир пред цяла България излъга. Другата хипотеза е, че той не знае какво се случва в неговото ведомство и съответно неговите разпореждания не се изпълняват.”
 
Протестиращият допълни, че от началото на протестите цивилни полицаи заснемат с камери лицата на протестиращите, които са на първите редове.
 
„Това е притеснително, защото има огромно разминаване между това, което се случва на улицата и това, което казва министърът”, коментира Иво Божков и допълни, че остава отворен въпросът къде отиват всички тези данни и колко време се пазят.

Бунтът на студентите е обречен

Сривът в България е тотален и много дълбок, заяви пред TV7 журналистът Петко Бочаров. Според него оправянето на нещата зависи само от н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com