Велико Търново се побратимява с Охрид

15675
Велико Търново се побратимява с Охрид

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и общинският съветник Пламен Радонов се поклониха пред гроба на Цар Михаил ІІІ Шишман в манастира "Свети Георги" в Старо Нагоричене, загинал в битката при Велбъжд на 28 юли 1330 г., предаде Стандарт нюз.

Двамата са посетили град Охрид по покана на Охридска академия за хуманизъм, ръководена от известния поет и драматург Йордан Плевнеш. Посещението се е състояло по време на празника „Богоявление", който в Охрид е честван особено тържествено с шествия от всички църкви в града, които се събират на кея, където се хвърля и изважда кръстът. Градът кандидатства с програмата за празника за част от нематериалното културно наследство на UNESCO. Разговорите по време на визитата са били насочени към задълбочаване на съществуващите контакти с Охрид в областта на културата, изкуствата и образованието.

Велико Търново с едни гърди напред в надпреварата за Европейска столица на културата

Старата столица е единственият от четирите класирани за финала градове за Европейска столица на културата, който получава признанието ...

Кметът Даниел Панов и д-р Никола Бакрачевски – кмет на Охрид, са решили да работят за побратимяването на градовете. Охрид организира редица културни събития, които са близки до провеждащите се във Велико Търново и са добра предпоставка за задълбочаване на партньорството. Обсъждани са възможности за обмен на културни събития и проекти, както и съвместна реализация на такива. Кметовете са постигнали споразумение за подготовка провеждане „Дни на Велико Търново в Охрид" и „Дни на Охрид във Велико Търново".

По време на посещението в Охрид академик Светлин Русев е получил Световната награда за хуманизъм на Академията за хуманизъм в град Охрид. Българският академик е осмият лауреат на възстановената през 2007 г. награда, връчвана на Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Соложеницин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огниенович, нобелистката Херта Мюлер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com