Василева: Няма опасни вещества във въздуха над село Иганово

12082
Василева: Няма опасни вещества във въздуха над село Иганово
Снимка: БГНЕС

Няма превишаване на нормите и наличие на опасни вещества във въздуха в село Иганово. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

“Бяха направени трикратни замервания на въздуха с пристигналата мобилна лаборатория за измерване, която беше разположена в близост до кметството на село Иганово. Експертите установиха, че въздухът е чист, така че искам да успокоя хората да не се притесняват, коментира Василева пред БТВ.

Костов: Не подценяваме възможността да има невзривили се предмети

Под руините, които са останали, вероятността да има невзривили се предмети не е подценена. Всички компетентни служители, с които държа...

По думите й експертите са потвърдили, че боеприпасите, които са били налични в склада не съдържат на опасни вещества и не причиняват щети върху околната среда.

Преди месец Инспекцията по турда е правила проверка на склада за боеприпаси, който вчера се взриви край село Игнатово, и е установила редица нарушения. Не е ясно реагирано ли е спрямо тях по някакъв начин. На мястото на взривения склад се е отворил огромен кратер, съоръжението буквално е било унищожено, съобщава Нова телевизия.

Все още не се знае колко е тротиловият еквивалент на взривовете съобщи директорът на завода Иван Стоенчев, цитиран от "Фокус". 

Това ще стане ясно 24 часа след взрива, когато в склада ще може да се влезе. По думите на Стоенчев, съоръженията, които са изградени около тези складове, са направени така, че да не прехвърлят взрива към други складове, които не са малко на брой. Всичко е сработило както трябва, добави той. Никой не може да каже имало ли е взривна вълна, каза още Стоенчев. Той уточни, че това е склад, а не производствена площадка. В него се е съхранявала различна продукция – над 2000 неуправляеми реактивни снаряди, противотанкови гранати и други.

Обследват взривения склад край Иганово с дрони

Безпилотни самолети ще обследват мястото на взрива в склада за боеприпаси на цех за снаряди на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Продължават ог...

"Ситуацията в Иганово е спокойна след снощните взривове в склад на ВМЗ-Сопот в землището на селото. Голяма част от хората, които бяха напуснали домовете си са се завърнали, а останалите ще го направят днес. Няма пострадали хора, съборени къщи или счупени стъкла от взривовете", съобщи кметът на селото Стефан Данчев.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com