ВАС отмени решението на съда за Мирослава Тодорова

17924
ВАС отмени решението на съда за Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България – Втора колегия отмени решението на ВСС относно наложеното наказание на съдия Тодорова и връща делото на Съвета за ново произнасяне за вида на дисциплинарното наказание, с конкретни указания за приложението на закона, предаде Стандарт нюз.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) на Република България – Втора колегия обяви своето решение по дело №1749/2013, по което основен беше въпросът дали съдия Мирослава Тодорова е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган.

Мирослава Тодорова подава жалба пред съда по правата на човека

Заради накърнени човешки права Мирослава Тодорова подава жалба пред Европейския съд по правата на човека, съобщи самата тя в писмо до м...

В мотивите си съдът констатира, че това оплакване е неоснователно.

Петчленният състав на ВАС е приел още, че дисциплинарния състав на Висшия съдебен съвет не е нарушил съществено правото на защита на съдия Тодорова.

Съдът казва, че касационната жалба на бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е основателна и в частта й с която се индивидуализира наказанието. Според ВАС наказващите са нарушили материалния закон и принципа на съразмерност при определяне на наказанието. Така най-тежкото наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност" се оказва несъразмерно с извършеното нарушение на Закона за съдебната власт.

Дисциплинарно наказващия орган и съдът не са се съобразили с тежестта на извършеното единствено нарушение и обстоятелствата при които е било реализирано. Това са личната (на съдия Тодорова) и общата най-голяма натовареност на съдиите в Софийския градски съд, спрямо останалите съдилища от същия ранг.

Прокуратурата подкрепи Мирослава Тодорова

Прокуратурата в лицето на прокурор Искренна Величкова подкрепи изцяло касационна жалба на съдия Мирослава Тодорова и нейния адвокат Ина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com