В "Орландовци" е имало фенове на ЦСКА?

10557
В "Орландовци" е имало фенове на ЦСКА?
Снимка: БГНЕС

Напрежението в "Орландовци" утихва и вече не е както снощи. В 13 ч. ще се срещнем с шефа на СДВР, за да обсъдим какво ще се прави. В квартала обаче напрежението е голямо. Хората се страхуват, децата не смеят да ходят на училище. Може да се каже, че 90 – 90 и няколко процента не са ходили. Полиция имаше, но децата се плашат, не от полицията, а от тези рокери и фенове на ЦСКА, които са създали голямо напрежение... Децата в "Орландовци" са изплашени след снощните сблъсъци и трябва да се намеси Агенцията за закрила на детето.

Това каза Петко Асенов от Националния център за развитие на ромите в България, според когото още снощи децата са изпаднали в страхова невроза, предаде БНР.

25 души са задържани при полицейската акция в "Орландовци"*

25 души са задържани при специализирана полицейска акция в квартал "Орландовци". Ситуацията постепенно се нормализира след напрегната...

Ромският лидер призова Агенцията за закрила на детето да изпрати представители на място, които да работят с децата. Той категорично отрече информациите, че в квартала не са идвали радикални представители на футболните агитки.

"Бяха там. Бяха там с хора от ЦСКА, понеже те казаха, че са от клуба на ЦСКА, там на Дучето. …Нашите хора са мирни хора. Те не воюват с никой. Тези фенове, които дойдоха, дойдоха с бухалки, дойдоха с камъни и ни се нахвърлиха", заяви той.

Според Асенов ескалирането на напрежението е било „подготвено“ от агитките. Той призова премиера Бойко Борисов да се намеси лично, а във всички общини да се създадат съвети по сигурността, в които да има и ромски представители.

Елена Ваташка – председател на сдружението на футболните привърженици, коментира, че е посетила читалището в квартала зарад иинформациите за ексцесии, но там е намерила само жители на "Орландовци".

"Аз бях вчера там и единствените хора, които бяха там, бяха местни хора, жители на квартал "Орландовци". Хора като мен, които не бяха жители на този квартал, бяха единици. Хората се познаваха, бяха излезли с техните деца, с домашните си кучета, имаше и родители на бити момчета. Това са абсолютни нелепости, които говорят", заяви тя.

Политолог: Етническото напрежение едва ли ще се отрази на местния вот

Няма съмнение, че има партии, които имат интерес от етническо напрежение. Това далеч не означава, че подобни ситуации ще дадат отражени...

Ваташка категорично отрече участие на фенове на ЦСКА в сблъсъците.

"А феновете са лоши. Всичко в тази държава правят феновете, това е нелепо. Местните хора казаха, нямахме проблеми с циганите преди много, много години, когато те не бяха съществен брой и бяха хора, живели тук доста дълго. Когато от цяла България започнаха да се заселват по неизвестни начини тук, държащи се изключително агресивно и арогантно, започнаха нашите проблеми", заяви тя.

Ваташка изтъкна, че ромски гета са предизвикали подобни реакции в Италия, Франция, и Германия. Феновете на футбола са нормални хора и граждани, когато не са на мач, припомни тя и призова да спре да се говори за футболни фенове.

"Вчера говорих с поне 10-ина възрастни жени, скромни, възпитани възрастни жени на 60-70-80 години. Бяха изключително доволни от този бунт, който се получи и казаха „не се търпи“. Това е някаква илюзия", заяви тя.

Националният клуб на привържениците на "Левски" не е участвал със свои хора нито на протеста в Гърмен, нито на този в "Орландовци". Това пък каза Степан Хинглиян от фенклуба като припомни, че футболните фенове са обикновени данъкоплатци и е нормално да реагират с протести на подобни явления. Ако футболен привърженик е бил на протестите, той е сторил това в качеството си на гражданин и данъкоплатец, изтъкна запалянкото.

Радан Кънев: Полицията трябва да не допуска проблеми, не да ги решава

Не случайно предложихме конкретни решения, проблемите са видими, те са навсякъде и очевидно съзнателно се изострят преди избори, но те ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com