В Кюстендил затвориха главния път към Гюешево

7477
В Кюстендил затвориха главния път към Гюешево

Около 700 души се събраха на днешния протест в Кюстендил. От централния площад "Велбъжд" в града, протестното шествие премина по централната улица "Цар Освободител" и затвори за няколко минути движението на кръговото кръстовище на входа на града, по пътя, водещ от София към ГКПП Гюешево.

Протестиращите заявиха, че от името на инициативните комитети в страната настояват за незабавна среща с президента Росен Плевнелиев и създаване на национална кръгла маса. Те настояват срещата да бъде излъчвана по националните радио и телевизия, а на нея да не присъстват политически партии. Сред исканията, които ще бъдат поставени на кръглата маса са : разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт; парламентът или президентът да наложат мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток; Народното събрание да обяви за невалидни с нарочен акт сметките на физическите и юридическите лица за електроенергия; разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите я до този момент; да се осигури 50 процента гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи, с право на блокираща квота; премахване на ДДС върху електроенергията с Указ на президента; да се направи пълно разследване на дейността на министерските съвети за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване от еврофондовете и заменки.

Протестиращите в Кюстендил заявиха още, че искат незабавно въвеждане на електронно правителство и отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване. "Протестите нямат организатори. Организираха ни мизерията, безработицата, безизходицата, в която живеем. Искаме достоен живот", заявиха недоволните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com