В БНР вече се заиграха на тема "протест - контрапротест"

16455
В БНР вече се заиграха на тема "протест - контрапротест"
Снимка: БГНЕС

Появиха се информации, че протестът в БНР е само на една малка група журналисти. Не е вярно, аз представител на всички журналисти, работещи в радиото. Това заяви известната журналистка Силвия Великова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ние протестираме, не стачкуваме. Представят се необходимите новини, има и музика, подчерта Великова. Тя съобщи, че в 10:00 часа ще има нов протест. Искаме оставката на ръководството на БНР. Чашата преля на последното Общо събрание, когато бяхме заклеймени няколко души, „големите милионери”, които протестираме за парите си, обясни Великова.

Журналисти от БНР събират подписи за оставката на директора Радослав Янкулов

Част от работещите в програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР искат оставката на генералния директор на радиото Радослав Янкулов, ...

Ако се стигне до продължение на протести и до недай Боже, стачка, ще се стигне до изпълнение на заканата на Силвия Великова: „Ако ми пипнат парите, ще има революция”, заяви главният изпълнителен директор на БНР Радослав Янкулов. Кога съм я отправяла тази закана, отвърна Великова.

Янкулов обвини индиректно Великова в манипулация. Според него декларацията срещу него и ръководството нямало да бъде подписана от всички. А защо, попита Великова. Не е ли защото снощи беше спусната контраподписка, която стои в кабинетите на секретарките с логото на БНР, продължи с неудобните въпроси Великова. Янкулов отговори, че тази „контраподписка” си била организирана от хората в радиото. Няма умишлено настройване на останалата част от радиото срещу „Хоризонт”, сигурен е директорът на БНР. Бланката, с която се събират подписи, е с лого, а ние такива бланки нямаме, отговори Великова. Няма да успеете да ни разделите, г-н Янкулов, добави тя. Ще видите колко са подписите в истинската подписка и от кого, подчерта журналистката.

Не знам за публикацията, в която се говори за няколко журналисти на БНР, включително Силвия Великова, които си разпределяли баснословни суми, отрече участие в „подривна дейност” Янкулов. Той обяви, че след проведено Общо събрание са уведомени всички в радиото с цел да има забележки и да се направят реформи, удобни за всички. Истината е, че 23-ма души от Програма „Хоризонт” са усвоили 50% от целия хонорарен бюджет на „Хоризонт”. Това е заслужено, подчерта Янкулов, но определи ситуацията като „дисбаланс”. Новинарите в „Хоризонт” напълно основателно се оплакват от хонорарите си и че не участват в европрограми като „Евранет Плюс”, продължи директорът на БНР.

Г-н Янкулов обеща преди време „лично да пее под прозореца на премиера” – не се случи. От две години г-н Янкулов е директор на БНР и при първото си интервю начело на радиото обеща журналистите да си тръгват с усмивка от банкомата. Той добре знаеше какво прави предшественика му и как едни пари се разпределят, каза Великова.

Журналистите в БНР протестират срещу огромно орязване на доходите им

С 43% ще бъдат намалени авторските хонорари на БНР. В началото на тази година държавата намали бюджета на Националното радио с 10%. Пр...

Направих възможното да се случи усмивката в БНР. Още след първата година увеличихме заплатите с 5%, щяхме да го направим и тази година, но се случи историята с преструктурирането, отговори Янкулов. След като дойде безпрекословната заповед на държавата за съкращаване на средствата за персонал, представихме 70 свободни бройки щат, от които се лишихме. Трябваше да се направи и направихме всичко възможно да не съкращаваме никого, завърши Янкулов в коментар на плакат в БНР „По-добре с по-малко пари в добро радио, отколкото на борсата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com