Ужас край Варна заради антракс, 18 души са яли месо от заразената крава

16664
Ужас край Варна заради антракс, 18 души са яли месо от заразената крава
Снимка: Getty Images / Guliver

Мъж на 53 години от варненското село Млада Гвардия е починал от антракс. Това потвърди д-р Дочка Михайлова, временно изпълняващ длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна. Мъжът е постъпил в Университетската болница "Света Марина" във Варна в четвъртък, 16 юли. Смъртта е настъпила ден по-късно, на 17 юли. След сериозни съмнения за болестта антракс са изпратени проби в лабораторията в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Днес изследванията бяха потвърдени от Националната лаборатория и е категорично доказано заболяването антракс, припомня "Фокус".

Месото и кожата на умрялата от антракс крава са продадени в Провадия, Карнобат и Варна, информира БГНЕС. Трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата от антракс крава. Наденици, приготвени от починалото животно са яли 15 души от Девня, село Страшимирово, община Белослав и Варна.

Антракс във варненско село

Мащабна дезинфекция се извършва с коли на ПБЗН в района на сметището в село Млада гвардия във варненската община Ветрино. Мярката е пре...

Съпругата и синът на починалия мъж, собственик на умрялата крава, са участвали в отглеждането на стадата. Трима души, роднини на починалия са осъществили последно контакт с него. Други трима отделно са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава. Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ–Варна във връзка с починалите мъж и крава от антракс във варненското село Млада Гвардия, община Ветрино, съобщават от Министерството на здравеопазването в писмо до зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в гр. Карнобат на "Коста Каракачанина". При разпит от полицейските власти в Карнобат обаче той е отрекъл да е купувал кожа. Първият сформиран екип от служители на РЗИ-Варна е предприел действия по проследяване пътя на пациента след обаждането му за спешно състояние до обявяване на смъртта в ОИЛНБ.

Вторият екип е сформиран с участници на ОДБХ–Варна и РЗИ-Варна за епизоотично и епидемиологично проучване в създаденото антраксно огнище в село Млада Гвардия с основна задача проследяване пътя на месото от закланото животно, уточняване на броя на лицата, явяващи се контактни и предприемане на противоепидемични и противоепизотични мерки. Предприетите първоначални епизотични мерки са свързани с възбрана извеждането на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до поставяне на имунизация на животните против антракс.

По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото, а информацията за стадото от овце на починалия пациент е противоречива. Според последния преди месец са починали няколко овце от стадото му, но според съпругата му, която също обгрижва стадото няма починали животни. Стадото се състои от 105 овце и 27 крави. Отглеждането на животните се извършва в стопанския двор на пострадалия, като пашата на животните е с останалите стада на селото.

Съмнителната за антракс крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 07.07. 2015г. чрез изкарване на пяна и кръв от устата е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й. Починалият по време на клането си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

Военна лаборатория в САЩ разпрати живи спори на антракс

Живи спори на антракс до частни лаборатории в 9 американски щата и до военна база в Южна са били изпратени  по грешка от лаборатор...

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли 2015 г., трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт –микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с. Бозвелийско, а другите две от гр. Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр. Варна, кв. "Аспарухово", транжорна "Дари". Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. "Аспарухово" категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

Всички лица са установени с идентифициращите ги данни - имена, адреси, ОПЛ и др., като подробно е установено участието им в целия процес.

Към 12,00 часа на 18.07.2015г. е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който ще вземе материал на място за микробиологично изследване от всички изброени вече лица.

В момента екип от ОДБХ – гр. Варна и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около селата Млада Гвардия и Бозвелийско. Днес е взета от екипа на ОДБХ-Варна почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на село Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се в момента от ОДБХ-Варна транжорната в кв. Аспарухово", гр. Варна.

Изследване откри микроби на бубонна чума и антракс в метрото в Ню Йорк

ДНК на антракс и микроби на бубонна чума са били открити по линиите на метрото в Ню Йорк. Не става обаче въпрос за биотероризъм, а за п...

Предприети са профилактични мерки спрямо изброените по-горе лица, включващи антибиотична профилактика, указание на ОПЛ за медицинско наблюдение. Среща се силна съпротива от изброените лица относно профилактиката с антибиотици. В момента екипа, който взема материали ще проследи и антибиотичната профилактика.

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства и хладилни съоръжения, при които е съхранявано месото.

На всички изброени лица е снета епидемиологична анамнеза на 17.07.2015г., като няма данни за кожни промени и самите те не съобщават за диарични изхождания и болка в дясна подребрена област или други оплаквания типични за заболяването. Епидемиологичното проучване продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com