Турският посланик е заявил, че Турция няма да казва официално за забраната на Доган и Пеевски

2905
Турският посланик е заявил, че Турция няма да казва официално за забраната на Доган и Пеевски
Снимка: БГНЕС

Турският посланик у нас е заявил пред българското външно министерство, че никоя турска институция в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по въпроса за забраната на влизане в Турция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски.

Във връзка със силния обществен интерес към появилата се първоначално в турски медии информация, в която се твърди, че е наложена забрана за достъп до Република Турция на българските граждани Ахмед Демир Доган и Делян Славчев Пеевски, зам. министърът на външните работи Валентин Порязов проведе поредица от разговори с турския посланик Сюлейман Гьокче, по време на които потърси официалното становище на турската страна по случая, се казва в съобщението на Министерството на външните работи (МВнР).

Осман Октай: Приравняването на Доган с Пеевски е тежък удар срещу самия Доган

Това е последната употреба на Ахмед Доган от нашето задкулисие. Приравняването на Доган с Пеевски е тежък удар срещу самия Доган. Това ...

През вчерашния ден турският посланик увери, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема, казват още от външното ни ведомство. Посланик Гьокче не е бил в състояние нито да потвърди, нито да отрече, че подобно решение е било взето. Също така, той не пожелава да коментира написаното в турските медии. Тази информация беше представена от зам.-министър Порязов на днешното изслушване в Народното събрание.

По-късно днес се е състоял нов разговор, в който посланик Гьокче "до голяма степен" е потвърдил съобщеното вчера.

Нещо повече, той заяви, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос, уточняват от Министерството на външните работи. Порязов е обърнал внимание на турския посланик, че в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии.

"Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес", завършват от МВнР.

За Доган и "Леевски" дойде време разделно

Ахмед Доган и Делян Пеевски станаха „персона нон грата” в Турция. Това беше топ новината на вчерашния 11-ти февруари. Коме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com