Темата "кърмене": От голотия до святост и през "други свещени актове"

16194
Темата "кърмене": От голотия до святост и през "други свещени актове"
Снимка: Thinkstock

Да започнем темата за кърменето с това, че днес е Благовещение. Така журналистката Соня Колтуклиева започна разговора за „най-великата тема в последните два дни” – кърменето на публично място.

Като централен защитник в Нова телевизия се показа журналистката Христина Кръстева. Тя има петгодишен син, който беше с нея в студиото и който, по собствените ѝ думи, е кърмила допреди няколко месеца.

Кърма му мамата

Коя е най-важната новина за целокупното българско общество през изминалата седмица? Че сме на път да си харижем най-голямата телекомуни...

Да си майка е великолепно. Да си кърмачка – също. Но да го демонстрираш неприкрито, когато го превръщаш в полза, тогава става лошо, категорична беше журналистката Соня Колтуклиева. Как ще бъде съден молът – защото се опитал да защити правото на други хора да не гледат разголване. Има разлика между цици и гърди – циците ги показват навсякъде, напомпани и силиконови, а гърдата е нещо свещено, заяви Колтуклиева. Когато бях майка и излизах навън с приятелки-майки, си носехме шишета с кърма – тогава молове нямаше, добави тя.

За мен буди недоумение как може да има дебат „за или против” кърмене на публично място, посочи Теодор Михайлов от „Протестна мрежа”. Бебето огладнява, когато то реши, каза той.

От своя страна Кръстева заяви, че „когато синът ѝ навършил две години, може би най-много три”, спряла да го кърми на публично място. И защити тезата си за кърмене на публично място с думи на папата, който призовал майките-кърмачки да кърмят в Сикстинската капела.

Актът на създаване на бебета е още по-свещен от кърменето – дайте да го правим на публично място, нападна отново Колтуклиева. А Теодор Михайлов си призна, че извръща глава, като види кърмачка да кърми, „за да не се чувства тя неудобно”. Не може да се взема предвид неудобството на други хора, като става въпрос за кърмене, смята Михайлов.

За кърменето с преодоляно отвращение

Българският хелзински комитет (БХК) ще заведе дело срещу столичен мол, чиято охрана е забранила на майка да накърми своето дете. Искова...

В случая говорим и за ценностна система, за тоталното разголване и пошлотия. Нека ви кажа, че във Великобритания има специални експерти, които учат младите майки как да кърмят и отглеждат рожбата си благопристойно. И британският премиер изрично заяви, че майките могат да кърмят, където искат, разказа Колтуклиева. А Кръстева се съгласи, че има дрехи за кърмачки, които не позволяват разголване. Но добави, че кърмещите жени имат опит и „съвсем невидимо може да ги направи нещата”. Нека това е право на избор – дали да кърмиш на публични места или не, категорична беше Кръстева.

За финал беше посочено, че у нас кърмят само 13% от майките, докато във Великобритания процентът е 46 на сто и се смята за тревожна тенденция, каза Колтуклиева. В Норвегия пък кърмели 89% от майките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...