ТЕЦ-Варна спря работа

23321
ТЕЦ-Варна спря работа

ТЕЦ-Варна спря да работи, след като в полунощ беше изведен от енергийната система на страната.

Собственикът на предприятието - ЧЕЗ България закрива централата, защото не отговаря на европейските еко-изисквания. Без работа остават стотици енергетици, предаде бтв.

Съкращенията в ТЕЦ "Варна" вече започнаха

От 1 януари 90 % от служителите на ТЕЦ "Варна" ще бъдат освободени. Една много малка част ще остане до седми януари и след това ще ост...

ТЕЦ-Варна осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България. Служеше като регулатор на напрежението. Затова при аварии или тежка зима синдикатите очакват сривове и режим на тока.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, няма да има - 2 часа има, два часа няма. Просто няма откъде да бъде снабдена”, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна Христо Христов.

От днес 90% от персонала - или 226 души са съкратени. Николай Цонев е работил в централата 35 години.

„Много ми е тъжно за ТЕЦ-а, за младите хора, които остават без работа. Все пак моят живот е минал тук, ТЕЦ-Варна е моят живот. Трудовата книжка вече е в мен, с един печат започнал и уволнен – съкратен”, казва мъжът.

ТЕЦ Варна спира работа за тази зима

ТЕЦ "Варна" няма възможност да работи през зимата на 2015 г. Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европе...

Николай и колегите му са тесни специалисти и трудно ще намерят работа. Ще страдат и стотици хора от обслужващите фирми и спомагателните дейности. Жителите на село Езерово, където се намира ТЕЦ-ът пък остават през без парно и топла вода.

„Ще купуваме климатици, зле ще се отрази”, коментира Атанс Коев.

На студено ще са детската градина и училището. През последните месеци работниците организираха протести, но без резултат. От ЧЕЗ обясняват, че привеждането на централата според екологичните стандарти не е финансово оправдано и затова не е направено.

Според експерти има варианти за спасяване на централата – с държавата като собственик, наемател или ползвател. Служителите като Николай пък са обнадеждени, че решение все пак ще се намери.

Министерството на енергетиката работи за удължаване живота на ТЕЦ „Варна“

Министерството на енергетиката следи внимателно техническото и екологичното състояние на ТЕЦ Варна, която е втората по инсталирана мощн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com