Тази година е имало 4 пъти повече пожари от миналата

2907
Тази година е имало 4 пъти повече пожари от миналата
Снимка: БГНЕС

Август беше изключително тежък месец. На фона на миналогодишната статистика, когато се борихме с наводнения, тази година имахме около 4 пъти повече пожари, като брой възникнали, и унищожени и засегнати площи. Достигнахме нивата от по-миналата година. Това заяви пред БНР началникът на сектор "Превантивна дейност" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Стефан Стефанов. Високите температури и избуялата на изсъхнала растителност са благоприятствали пожарите, поясни той.

"Надяваме се захлаждането и по-ниските нощни температури да благоприятстват условията за невъзникване и неразпространение на пожари", добави Стефанов.

Армията дала над 300 000 лв. за борба с пожарите

За борба с пожарите в различни райони през лятото само за времето от 23 юли до 7 август Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войск...

По думите му в нито една от европейските страни, а и не само, не се осигурява безопасност на хората само с държавните ресурси. "Изключително много се разчита на доброволчеството. При нас има специфика в тази дейност, тъй като трябва да разчитаме на добре подготвени и обучени доброволци, не всеки може да хване лопата и да дойде да помага в гасенето на горски пожар, а да не говорим за по-сложни произшествия", каза шефът на "Превантивна дейност".

По думите му доброволците, които нямат специфична подготовка, са страшно важни и са голяма сила. Според него те могат да бъдат използвани при отстраняване на последиците от бедствията, където се иска съвсем друг тип организация и много труд.

В страната има над 2500 регистрирани доброволци, преминали обучение, уточнява националното радио. В момента от Пожарната се подготвят и за учебната година. Заедно с Министерство на образованието и науката (МОН) е подготвена инструкция, която да регламентира обучението в училищата за действие при бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com