Танева: Вземат се мерки за новите огнища на бруцелоза

2650
Танева: Вземат се мерки за новите огнища на бруцелоза
Снимка: БГНЕС

Ще трябва да бъдат унищожени болните от бруцелоза животни и да се спре движението на животни в районите на Плевенско и Благоевградско. Такива мерки, каквито обичайно се вземат при такива ситуации. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева мерките, които ще се предприемат във връзка с новите огнища на бруцелоза, предаде БГНЕС.

За това, че има и болни ветеринари, Танева заяви лаконично, че това е опасността на тази зараза. „Мерките, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характера си, тъй като се прилагат за такива огнища по отношение на забрана на движение на животни, унищожаване. Стриктното изпълнение на тези мерки и от фермерите включително е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище”, обясни тя.

Запитана защо има ново огнище, Танева заяви, че няма конкретна информация, но то би се появило, ако има нарушение на част от мерките, които се взимат при установяване на първо такова заболяване.

Относно това дали има нерегламентиран внос на животни от съседни страни, тя каза, че има такива съмнения и установяване на такива случаи. „При такива случаи има риск. Когато се установяват такива случаи най-важното е всички засегнати, които трябва да прилагат тези мерки да ги приложат стриктно, защото всяко заобикаляне означава риск от последващо разпространение на болестта и риск от зараза на хората”, добави Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com