Танева се похвали: МЗХ е допринесло за увеличаване на БВП с над 3 млрд. лв.

3574
Танева се похвали: МЗХ е допринесло за увеличаване на БВП с над 3 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

За 9-те месеца на 2015 г. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е допринесло за увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 3 млрд. и 30 млн. лв. Това заяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БГНЕС.

Танева и екипът й представиха постигнатите резултати в периода януари-декември 2015 г. в сектор земеделие, храни и гори.

Удължават кампанията "Купи жива елхичка, помогни на дете!"

Министерство на земеделието и храните удължава срока на инициативата „Купи жива елхичка, помогни на дете!“ до 18 декември...

С 5,5% е увеличен износът за настоящата година. „Вървим в темпове на подобрени резултати спрямо тези от 2014 г. Земеделските производители през 2015 г. бяха подкрепени с над 3 млрд. лв. С тези средства те бяха подкрепени по ОП „Развитие на селските райони” 2007-2013 г. По програмата 1,3 млрд. лв. са изплатени към момента. Ще приключим с усвояемост по нея от 93%”, обобщи земеделският министър.

Тя припомни, че тази година за първи път са били разплатени директните плащания, а сектор плодове и зеленчуци е заявил 13% обвързана подкрепа. По новата ОП „Развитие на селските райони” 2014-2020 г. бяха отворени 4 мерки, 3 от които за бизнеса.

На обобщаващата си пресконференция Танева наблегна на извършените законодателни промени през 2015 г. Тя поясни, че беше въведено правно основание за ползване на земеделски земи за право на субсидии. Друга много съществена промяна отново в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи беше промяна в управлението на публичния поземлен фонд-пасища, ливади и мери. Танева открои и промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Не на последно място тя поясни, че в МЗХ беше проведена административна реформа, чрез която се е свалило прилагането на политиките през областни дирекции „Земеделие”.

Към момента в България няма огнище на нодуларен дерматит

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещна с европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Ви...

"Направихме изменение в Закона за горите, регламентиращи дейностите в горите. Беше въведена система за контрол на добитата дървесина и електронен билет за добив. В реално време вече всеки може да види издадените разрешителни за сеч. Битката срещу незаконните дейности в горите е обществена цел и задача, а ние имаме волята да работим за това. Приключваме годината с по-добри показателите за горската система”, уверена е Десислава Танева.

Земеделският министър посочи, че най-важното от програмата на МЗХ е било още първата година да се насочат европейски средства към недофинансирани сектори. Танева съобщи, че България е изнасяла за руския пазар стоки, които са под ембарго от 2014 г. на стойност около 12 млн. евро. Този пазар частично е бил компенсиран от пазари в ЕС. По отношение на Китай, тя обясни, че китайски оператори работят в земеделския сектор като производители и търговци. В оста България-Китай наистина има перспектива, убедена е Танева.

От своя страна заместникът й Васил Грудев заяви, че МЗХ приключва годината с изключително добро усвояване на евросредствата. Зам.-министър Цветан Димитров, пък поясни, че има ръст от 5% при добива на пшеница. Освен това се наблюдава ръст при производството на доматите, картофите и ябълките. Били са обезпечени пасища за 217 000 животински единици. Ресорният министър по сектор гори Георги Костов обясни, че амбицията на МЗХ е да подобри резултатите в сектор гори. Той отбеляза, че резултатите в сектора са най-добрите от създаването на Държавните горски предприятия от 2011 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com