Съюзът на съдиите към Цацаров: Съдът се подчинява само на закона

3926
Съюзът на съдиите към Цацаров: Съдът се подчинява само на закона
Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с отворено писмо във връзка с изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера, че всеки трябва да понесе отговорността си за оправдателните присъди, визирайки именно съда.

В интервюто главният прокурор заявява, че при много от оправдателните присъди прокуратурата била свършила своята работа, а въпросите за оправдателните присъди следвало да бъдат прехвърлени към други кабинети в „тази сграда” (явно се визира Съдебната палата). Според главния прокурор, оправдателните присъди станали прекалено много, а те не били раздавани от прокуратурата. В заключение главният прокурор подчертава, че в съдебната власт освен прокуратура има и съд.

Съюзът на съдиите разкритикува ВСС

Висшият съдебен съвет за пореден път остави неразсеяни съмнения за наличие на порочни явления в управлението на съдебната власт, несъ...

“Изказването на главния прокурор е отчетлив опит да прехвърли и вмени отговорности на съда, каквито той не носи. В правовата държава, в която се съблюдават принципите на върховенството на закона, на независимостта и безпристрастието на съда и на справедливия съдебен процес, са недопустими заключения, че съдът „е виновен” за оправдателните присъди”, категорични са съдиите.

Според тях по подобна сбъркана логика, съдът би следвало да е „виновен” и за осъдителните присъди. “Заключения от такъв тип, несъвместими с основни правни постулати, не просто подкопават доверието в съда, внушавайки, че той следва да вземе нечия страна – в случая тази на прокуратурата – и да постановява актовете си само в неин интерес, но са абсолютно неприемливи от гледна точка на минималния стандарт, изискуем за върховенството на закона”, допълват те.

ССБ напомня, че съдът не е и не може да бъде помощник на държавното обвинение. Съдът се произнася въз основа на доказателствата, а изцяло подчинените на Цацаров прокурори разполагат с цялата държавна власт да събират доказателства в досъдебното производство, в техните ръце е целият ресурс на МВР и ДАНС, както и на десетки контролни органи. Прокурорът е "господар на досъдебното производство" и от неговата работа зависи какви и колко доказателства ще бъдат събрани, в какъв срок ще стане това и дали ще се повдигне обвинение или не.

Съдът е подчинен само на закона и той е коректив за дейността на полицията и прокуратурата, а не обратното”, напомнят още съдиите.

Съюзът на съдиите: ВСС да обясни смяната!

В средствата за масова информация беше оповестено, че с решение от днес е избран нов представляващ ВСС – Димитър Узунов. Решени...

"И ако по някаква причина, която трудно може да се определи като легитимна, за прокуратурата е възможно да повдигне обвинение съобразно конюнктурата, за съда в правовата държава е абсолютно недопустимо да постанови своя съдебен акт по също такива съображения", обяснява организацията.

В писмото си Съюзът на съдиите припомня и цитат от предишно интервю на главния прокурор, в което той коментира оправдателната присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров: "А какво направиха политиците с Бисеров – те го извадиха от Народното събрание и ни хвърлиха няколко листа само с данни за съществуването на въпросната банкова сметка. Македония реагира веднага. Каквото можахме за Швейцария за разкриване на банкова тайна, направихме."

“Ако няколко листа с данни за съществуването на нечия банкова сметка са достатъчни на прокуратурата, за да повдигне обвинение, очаква ли се от съда да прояви същия безкритичен подход към един "изваден" от Народното събрание политик", реторично питат съдиите.

Както и защо прокуратурата повдига обвинение, чието доказване самата тя определя като невъзможно.

Съдиите към властта: Правете реформи и не коментирайте кой да бъде съден

Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за постигане на действителна съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com