Съдия от Етичната комисия към ВСС: Възхищавам се на това, което Лозан Панов направи

4896
Съдия от Етичната комисия към ВСС: Възхищавам се на това, което Лозан Панов направи
Снимка: Нова телевизия

След SMS комуникацията, която беше осветлена от председателя на ВКС Лозан Панов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера, нещо трябва да направим. Това каза пред БНР Юлиана Колева, член на Етичната комисия към ВСС.

"Със сигурност нещо трябва да направим. Какво ще бъде то, най-вероятно ще се вземе като решение в началото на другата седмица... Няма как след такъв ден и след такива действия. Чувството за чест изисква от нас бърза реакция", каза тя.

С. Найденова: Премиерът потвърди, че SMS-ът е бил съзнателно препратен

Изпратеният SMS към председателя на Върховния Касационен съд (ВКС) показа неща, които не би трябвало да се случват. Това каза в ефира н...

Председателят на ВКС Лозан Панов показа вчера пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme).

SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Решението на Лозан Панов да разкрие на всеослушание получения SMS накара премиера спешно да отиде във ВСС.

"Аз убедено твърдя, че ВСС, в състава си от 25 човека, не може да бъде контролиран дистанционно. Възможно е определени членове да взимат решения под въздействието на някакви фактори извън ВСС, но не може решенията на Съвета да бъдат диктувани отвън. Това е теоретично и практически невъзможно", категорична е Колева.

Според нея за събитията, които витаят около ВСС, може да има няколко гледни точки и начина на разсъждение. "Единият може да бъде целенасочен и увреждащ срещу господин Панов. Другото нещо е всяко нещо, което засяга премиера, да му бъде докладвано. Третият начин на разсъждение, вече в контекста на подмолното събиране на сведения – "всичко, което става в Съвета, трябва да се знае", каза Юлиана Колева.

ВСС прие, че няма нарушения на магистрати и членове на Съвета от публикуваните записи по случая "Яневагейт"

Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша днес становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС по п...

"Възхищавам се на това, което Лозан Панов вчера направи. Това е една постъпка, която той не може да не си е давал сметка, че би му създала проблеми в някакво естество. Но това е действието, което той трябваше да направи, ако това, което говори, трябва да бъде подплатено с действие", каза Юлиана Колева.

Според нея не е било необходимо премиерът да идва на заседанието на ВСС вчера. "Това очевидно е било провокирано от този услужлив SMS, който му е бил изпратен. Ние по никакъв начин не сме го замесили, както той каза, в някакви политически игри. С този SMS той беше неправилно осведомен", каза Колева.

Тя заяви още, че прекратяването на проверката по "Яневагейт" не означава край на случая.

Преставляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова. каза днес в ефира на Нова телевизия Борисов е потвърдил, че SMS-ът по грешка, а е бил съзнателно препратен. Самият министър-председател, когато дойде на заседанието на ВСС нито беше извикан, нито беше поканен, посочи Соня Найденова. Тя също така разясни, че председателят на ВКС не е давал предложение за излушване на Бойко Борисов, а е констатирал, че такова не се е случило.

Това, което се случи вчера няма прецедент. Нечувано е да се случи в една демократична държава. Представяте ли си Меркел да получи SMS с предупредителен текст. Това е невъзможно. Това заяви пък в ефира на bTV Калин Калпакчиев, член на член на Висшия съдебен съветот квотата на съдиите, член на Съюза на съдиите в България.

Лозан Панов показа скандален SMS, изпратен му от Борисов

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе прекъснато, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи пред жу...

Днес премиерът Борисов заяви, че е получил SMS-а от свой съветник, а с Лозан Панов били в прекрасна комуникация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com