Събор на Рожен ще има и през 2016 г.

121398
Събор на Рожен ще има и през 2016 г.
Снимка: Actualno.com

След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. Организаторите му и Община Смолян искаха да има такъв фестивал на всеки 4 години.

Огромният интерес към фолклора и българските традиции привлякоха гости от цял свят. Миналото лято на Роженските ливади дойдоха над 400 хиляди гости и участници.

350 000 души са посетили събора в Рожен

Около 350 000 души са посетили събора на Рожен през трите дни. Това съобщи Симеон Караколев, изпълнителен директор на Сдружение &bdquo...

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви днес, че и тази година ще има събор на Рожен.

Традиционно той ще се проведе между 17 и 19 юли и в него ще участват фолклорни ансамбли от цялата страна. Вероятно гостите отново ще имат възможността да опитат традиционни родопски специалитети, докато се наслаждават на музикалните и танцови изпълнения, предаде бтв.

"Няма по-голям празник в Родопите, по-патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 000 човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни Мелемов. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.

"Дали всяка година да го правим, дали през 4 години, зависи от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.

Хиляди хора прииждат към Рожен и в последния ден на събора

Хиляди хорасе стичат към Рожен и днес, в последния ден на събора на народното творчество и животновъдството „Рожен – 2015&...

„Няма по-голям празник в Родопите, по патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 хиляди човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни той. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.


„Дали всяка година да го правим, дали през четири години, за виси от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.

Копирано от standartnews.com

Ако искате да посетите събитието е добре да проверите отсега възможностите за хотелски резервации. През 2015 г. легловата база в района беше резервирана още от месец април.

Десетилетия наред фолклорния събор в Рожен беше уникално събитие на Балканите, но липсата на финансиране прекъсна традицията. Първият събор се е провел на Роженските ливади като родово събиране преди повече от век. По традиция певицата Валя Балканска открива събитието с изпълнението на „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.

Плевнелиев: Роженският събор е символ на обединение и родолюбие

Роженският събор е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com