Студентската окупация се превръща във вълна

58855
Студентската окупация се превръща във вълна
Снимка: actualno.com

Студентската окупация и този вид битка са нещо, от което няма връщане назад. Около това мнение се обединиха журналистът и продуцент Найо Тицин и актьорът Христо Мутафчиев, които са едни от най-известните лица, подкрепяли ДАНСwithme.

„Искрата в момента са стотината души, които окупираха аулата. После започнаха като домино да се включват и студенти от други университети. Това е вълна, която няма спиране”, обясни Тицин

РЗС подкрепи студентите

Ред, законност и справедливост обяви подкрепа за студентската окупация в някои университети. От партията на Яне Янев ги призовават да ...

„Младият човек иска да преживее своята революция”, продължи Тицин, но уточни: „Много от тези, които изразяват гражданското неподчинение сега, са деца на онези от 1990 г.”

„Винаги е имало шушумиги - и през 1990 г. имаше шушумиги, които после много бързо надигнаха глава и се присъединиха към успелия протест”, коментира председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който първо подкрепи протеста в Ректората в неделя, а вчера застана зад студентите от НАТФИЗ.

Той обясни тезата си за предстоящото затваряне на театри. „Поради лошата политика на това правителство, поради лошото отношение на министъра на културата към културата, заради това, че не се изплащат субсидиите към театрите, затова може да затворят”, обясни той, посочвайки това като аргумент за протеста на актьорите.

„Намалиха бюджета за култура с 4 млн. лв. Голяма част от театрите наистина не са получавали заплати”, допълни Мутафчиев.

По повод на държавното финансиране за сектора на културата, председателят на Съюза на артистите подчерта, че има „два вида здраве – физическо и духовно”. „За болници не дават пари. Унищожавайки физическото здраве, те сега посягат и на духовното здраве”, подчерта Мутафчиев.

Без инциденти в СУ и ВТУ през нощта, окупаторите номинирани за "Човек на годината"

Допускахме само хора от администрацията и хигиенистки. Това казаха стоящите на входа на Софийския университет „Св. Климент Охридс...

В отговор на критиките за формата на протест, която според противниците на окупацията пречи на учебния процес, актьорът попита риторично: „Някой пита ли защо Народното събрание е окупирано с мантинели и кордон полицаи?”

Той разказа, че заедно с колегата му Валентин Танев изпратили писмо до Народното събрание с молба на 1 ноември да бъдат пуснати в сградата, за да поздравят депутатите по случай Деня на будителите. „Голям страх ги тресе в Народното събрание. Отказват с аргумента, че не те са будителите, а ние. В отговора пишеше, че Съюзът на артистите е в списъка на организациите, които ще получат поздравителен адрес по случай Деня на будителите”, разказа Мутафчиев.

Политическите пристрастия

Найо Тицин и Христо Мутафчиев не скриха, че имат политически пристрастия съответно към ДСБ и ГЕРБ, но подчертаха, че не членуват в партийни организации.

„Аз не виждам проблем с това. Има проблем сега да се появи някой, който да каже „Аз симпатизирам на Делян Пеевски”, посочи Найо Тицин.

Протест и пред НАТФИЗ тази вечер

Протестиращите срещу правителството блокираха движението по една от централните пътни артерии на София - улица "Г.С. Раковски". Недовол...

„Тези деца ще бъдат така оплюти в някои определени вестници заради своя протест, че горките им родители…” коментира Христо Мутафчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com