Стотици мъже участваха в традиционното хоро в река Тунджа в Калофер

9743
Стотици мъже участваха в традиционното хоро в река Тунджа в Калофер
Снимка: БГНЕС

Стотици мъже се включиха в традиционното леденото хоро в река Тунджа в Калофер в деня, в който отбелязваме големия празник Богоявление или Йордановден.

Хора от цялата страна се събраха в града на Христо Ботев, предаде bTV. Мъжете се подготвят за традиционното къпане в реката още от предната вечер. Традициите повеляват църквите в цялата страна да отслужат празнични литургии, а след това и се провежда ритуалът по спасяване на Светия кръст. Свещеникът хвърля кръста в реката, а само неженени мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който успее, ще бъде здрав и щастлив. Ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. 

Днес е Богоявление

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в рек...

Богоявление е третият по значимост празник в църковния календар. На този ден Христос е покръстен във водите на река Йордан. На някои места празникът е познат под имената Кръстовден, Водици или Водкръщи. На 6 януари се извършва празничен водосвет край големите водоеми, а кръстът от църковната служба се хвърля във водата. Който успее да го хване, болести няма да го ловят цяла година. Някои смятат, че именно от Йордановден тръгва обичая, според който именниците се мокрят за здраве и късмет.

Пререкания помрачиха за кратко уникалната калоферска традиция на Богоявление рано сутринта мъжко хоро да влезе в ледените води на река Тунджа, предаде БГНЕС. Минути след 8.00 часа, когато свещеникът трябваше да хвърли кръста в Тунджа, а мъжете да играят хоро и пеят първата песен "Залюбила е Василка двама", настана напрежение. Калоферци се разсърдиха, че друга група мъже - гости на града, първи са нагазили в реката. Стигна се до пререкания. 

Мъжкото хоро в Калофер ГАЛЕРИЯ

Хубавите емоции и местните хора обаче надделяха и двайсет минути след 8 часа калоферци влязоха в реката, а водата заигра изпод нозете им.

В Петрич търсят изгубения богоявленски кръст със съвременни методи

След като на няколко места в България вчера (6 януари) богоявленският кръст не беше намерен, вече се стига и до крути мерки. В Петрич ...

Същевременно 21-годишният Йордан Богоев, студент по Информатика в ЮЗУ „Н. Рилски” в Благоевград, извади Богоявленския кръст на Йодрановден от водите на Благоевградска Бистрица за отрицателно време, предаде "Фокус". Момчето си пожела цялото му семейство и всички негови приятели да бъдат живи и здрави.

В 10.40 часа, игуменът на Роженския манастир - Епифаний хвърли разпятието в бурната река. Младият мъж е от кв. „Струмско” и за първи път хваща кръста, който според народните поверия ще му носи здраве и благополучие през цялата година. Ритуалът бе наблюдаван от стотици благоевградчани, които бяха окупирали двата бряга на реката и моста срещу кв. „Вароша” час преди събитието. Най-големите смелчаци, по примера на Карлово и на много други градове, нагазиха студените води и играха мъжко хоро.

Снимки от хорото в Калофер може да видите в галерията на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com