Столичните общинари вече с по-високи заплати

15867
Столичните общинари вече с по-високи заплати
Снимка: Getty Images / Guliver

След като пловдивските общински съветници взеха решение да си вдигнат заплатите, същото решиха и техните колеги от София. В столицата увеличението ще бъде с 1000 лв.

„В закона възнагражденията са прецизирани спрямо това дали се касае за градове с население до 100 000 души и над 100 000 души. За градове с жители над 100 000 души се казва, че възнаграждението е до 70% от възнаграждението на председателя на съответния общински съветник", заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ Искра Ангелова. Тя е един от вносителите на доклад относно приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, предаде Агенция „Фокус”.

Златанова: Питайте Столична община защо не подписва договор за завода за боклук

Има време договорът за изграждане на завод за боклука в София да бъде подписан до края на годината. Знаете, че процедурата беше прове...

Развитието на нещата не е изненадващо, след като в края на миналата година Народното събрание прие поправка в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според закона минималното възнаграждение на общинарите ще бъде равно на минималната работна заплата, а максималното – 70 на сто от заплатата на председателя на общинския съвет. Преди това заплатата на общинските съветници е до 30% от средната заплата в администрацията на общината. Поправката в закона беше идея на червения депутат Георги Кадиев.

„Столичният общински съвет ще получава 70%, тъй като имаше дискусия със заместник-кмета по финансите. Ако ние запишем текст, както е посочено в закона - до 70%, остава проблем за администрацията точно какъв размер да начисли. Затова се прие 70 на сто от възнаграждението на председателя на общинския съвет", обясни Ангелова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com