Стоянович: Седмица след отстранаването на забележките по ремонта, НГДЕК трябва да се върне в "Модерно предградие"

26636
Стоянович: Седмица след отстранаването на забележките по ремонта, НГДЕК трябва да се върне в "Модерно предградие"
Снимка: БГНЕС

Последната заповед на министъра на културата Петър Стоянович разпорежда Национална гимназия за древни езици и култури да остане в сградата на 13-о училище в центъра на София. Основание за тази заповед е докладът на Столичната здравна инспекция, в който се посочва, че има проблеми с новоремонтиранта сграда в кв. "Модерно предградие".

Стоянович обясни, че до положението, което той е заварил като министър, се е стигнало поради българския национален характер, предаде БНР.

Разбрахме за азбеста в НГДЕК наскоро, не преди две-три години, казва родител

Не е вярно, че сме разбрали преди две-три години за азбеста в сградата на Класическата гимназия на ул. „Баба” 16. Това заяв...

"Той предполага пълна липса на по-компактно държавническо мислене за един проблем и налагането на личния егоизъм над всички останали. Конкретните проблеми са дали мястото на Класическата гимназия е повече към центъра, или в "Модерно предградие". Вторият въпрос е дали двете сгради са в състояние да поемат нормален учебен процес. Това са двата проблема, с които се занимавам почти ежедневно седем месеца. Въпросът е в това, че независимо от решаването на единия или на двата, проблемите ще останат, защото както учителският колектив, родителите, така и децата, са разделени на два тежко враждуващи лагера. Аз наследих тази гражданска война, която тече в Класическата гимназия. Най-дълго време в своята история гимназията е била в сградата на ул. "Баба" . Дали самата сграда става, или не, не е моя работа. Тя е една класическа, голяма учебна сграда. Аз лично, като човек хуманитарист, виждам много повече логика в това единствената ни елитна, голяма, класическа гимназия да бъде максимално близо до историческия център, до Университета. Всеки от двата лагера знае моята логика, но тя съвсем не изчерпва проблематиката", каза Стоянович.

"Когато е започнал ремонтът на сградата в "Модерно предградие", по времето на министър Рашидов, не е търсена алтернативна сграда. Тя се появи през есента на миналата година. Старото училище до Женския пазар. Едва тогава се появи възможността учениците да имат тази алтернатива. Големият сблъсък изби едва сега, преди няколко месеца, поради простия факт, че по времето на мандата на Бойко Борисов и министър Рашидов цялото ни общество беше добре овладяно или подтискано, за да не може да си казва мнението. И сега днешните герои от едната или от другата страна, които се бият до синьо в гърдите, че са защитавали възможното преместване на друго, по-правилно според тях място на Класическата гимназия, се изкарват герои, са исторически лъжци. И в момента, в който един разположен към гражданския дебат министър, като моя милост, започва да говори по всичките тези въпроси и проблемите реално избиват на повърхността, изведнъж държавата и министерството, и министърът и неговият екип се оказват заложници на тази война, която продължава. В момента Класическата гимназия има една единствена сграда и тя е на ул. "Баба"", каза министърът и обясни процедурата по европейския проект, по който е ремонтирана сградата.

Стоянович заяви, че пред него се появява въпросът как да спаси учебния процес в тази елитна или бивша елитна гимназия, не съм сигурен кое от двете определения е най-правилно в момента.

Той обясни, че една седмица след отстраняването на всички забележки по ремонтираната сграда, училището трябва да се върне в "Модерно предградие".

Азбестът в НГДЕК – документ от бъдещето с дата 28 февруари 2014 г.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова саботира връщането на гимназията в Модерно предградие с нередовен документ. Тази вечер адвокат Си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com