Стартира строежът на оградата по границата с Турция

20907
Стартира строежът на оградата по границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Започна вторият етап от "Съвместни усилия" за изграждане на инженерно-техническото съоръжение по част от южната граница. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС.

Строителството на оградата по границата ни с Турция започна в 7 ч. тази сутрин. На терен има 61 военни с 16 единици техника. Още миналата седмица военният министър каза, че от понеделник започва изграждането на оградата по границата със съседката.

Найденов: На 20 януари започва изграждането на съоръжението по българо-турската граница

Изграждането на инженерно-техническото съоръжение по българо-турската граница започва в понеделник – 20 януари. Това каза пред жу...

Още на 16 януари Найденов съобщи за старта на строителството на оградата по границата ни с Турция. Паралелно с изграждането ще върви и доставката на необходимите материали, така ще се спести време. По предишни планове беше предвидено след утвърждаването на плана между 30-40 дни да има за доставка на материали и още толкова за изграждането на самото съоръжение, сега първата процедура се спестява и ще върви паралелно, заяви Найденов.

В зависимост от климатичните условия изграждането ще отнеме от 45 до 60 дни, уточни той. Найденов каза, че сключването на договорите за доставка ще става по реда на специалните поръчки по Закона за обществените поръчки, които позволяват пряко договаряне с фирми доставчици, без да се губи време за обявление, оспорвания. "Изпълнителят на строителството на съоръжението е Сухопътни войски, инженерните части. Не изключвам, ако има силно специализирани дейности, които трябва да бъдат извършвани от Сухопътни войски по изграждане на съоръжението, да бъдат ползвани подизпълнители извън състава на инженерните части, но това е обичайно", подчерта военният министър.

Първопричината за започване на градеж на стена по границата с Турция бе големият наплив от бежанци, които преминаваха у нас нелегално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество