Станишев дава показания за подслушването, ЕС също решава дали да се занимава

6910
Станишев дава показания за подслушването, ЕС също решава дали да се занимава

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще даде показания в Специализираната прокуратура днес относно внесения от него сигнал за нерегламентирани подслушвания от страна на МВР, предаде БГНЕС.

Станишев подаде сигнал в прокуратурата в края на март по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения. Той даде основание за започване на разследване в рамките на МВР. След като прокуратурата обяви резултатите от проверката в два доклада – един публичен и един секретен, стана ясно, че има тежки нарушения от страна на МВР, като над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Също така днес предстои Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да обсъди дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас. Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията.

Вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше разпитван близо 8 часа последователно в Столичното следствие и в Специализираната прокуратура.

Цветанов застана на страната на Станимир Флоров след 5-часов разпит в Столичното следствие и го нарече достоен българин и служител, с който системата се гордеела и ще продължи да се гордее. Аз съм убеден, че политическата класа в България се възползва от предстоящите изборите, заяви Цветанов. Той поиска да се изчака и отново не пропусна да спомене Сергей Станишев. Според него целта на лидера на социалистите и цялата опозиция е той да се оттегли като началник на предизборния щаб на ГЕРБ. В типичния си стил Цветанов отговори на журналистите: "Кажете логиката да се оттегля".

Много по-несловоохотлив беше бившият вътрешен министър след разпита в Специализираната прокуратура. След повече от 2,5 часа престой там, Цветан Цветанов отрече, че обвиненията срещу директорите на СДОТО-МВР са за нерегламентирани подслушвания. Той отказа да дава пълна информация на медиите за характера на водените разговори вътре. Както аз, така също и Станишев и всички, които участват в този скандал, ни разпитват като свидетели, заяви той. На въпрос означава ли, че за повдигнатите обвинения срещу настоящи и бивши служители на СДОТО стои причината за нерегламентирани подслушвания, той отговори кратко: "Не означава, разбира се.".

Междувременно Софийска градска прокуратура повдигна и предяви обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба. Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 НК. Той гласи, че с цел да заблуди орган на съдебната власт като унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство, обвиняемият се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com