Срутището край Крушунските водопади е било непредвидимо и неизбежно

3510
Срутището край Крушунските водопади е било непредвидимо и неизбежно

Срутването на земна и скална маса край Крушунските водопади на 6 ноември, при което загинаха 45-годишната Катя Павлова и лондончанина Иън Джонсън, на 57 год., е било непредвидимо и нейзбежно.

Това е заключението на научноизследователска група, начело с доц. Невен Георгиев към катедрата по палеонтология и изкопаеми горива при Софийския университет, извършила проучване на района. Заключенията от него бяха представени пред обществеността и медиите днес, пише "24 часа".

Свлачището край Крушунските водопади е било изненадващо

Шансовете за оцеляване на затрупаните край Крушунските водопади туристи са били много малки, почти нулеви. Това каза в сутрешния блок &...

"Бигорът е доста напукан, масивът е нееднороден и в комбинация с наличието на вода всичко това е довело до срутището", обясни доц Георгиев. Единственото, което е можело да се направи, било преди да се направи екопътеката, районът да бъде обследван от инженер геолози, които да кажат къде да минава тя.

В бигорния масив има много добре изразени пукнатини и свидетелства за стари свлачищни процеси, които го правят рисков. При проучването специалистите са открили скали, които в най-скоро време ще паднат. "Не се наемам да кажа кога. То е все едно да предскажа земетресение", каза още доц. Георгиев.

Седмица след трагедията на 6 ноември ръководството на община Летница осъществило връзка със специалисти по геология и договорило извършването на обследване на ситуацията около срутището, каза кметът Красимир Джонев.

Природният феномен остава затворен за туристически посещения. Междувременно ще бъдат извършени интензивни предпроектни и проектни проучвания и съгласуването им с всички институции за строителство на нова екопътека.

Намериха мъртви двамата затрупани от свлачище туристи край Крушунските водопади

Двамата туристи, които бяха затрупани от свлачище край Крушунските водопади, са намерени мъртви, предаде БГНЕС. Разчистването на голям...

"Пътеката няма да бъде толкова естремна, забавна и атрактивна, но ще е на отстояние от всички скали и ще е безопасна", увери кметът Джонев. Финансирането ще бъде осигурено от община Летница. Очаква се новия проект да бъде завършен до април идната година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com