Спряха проверката срещу журналиста Борис Митов

14863
Спряха проверката срещу журналиста Борис Митов

Прокурорската проверка срещу журналиста от Mediapool Борис Митов е прекратена. Това съобщи лично градският прокурор на София Николай Кокинов.

Проверката беше започната заради цитирани данни в материала на Митов „Българският „Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”. От прокуратурата твърдяха, че има оповестяване на държавна тайна, но в крайна сметка приеха гледната точка на Митов и Mediapool, че използваните документи са били на публично разположение в деловодството на Софийския градски съд, предаде bTV.

Омбудсманът: Държавата трябва да пази тайните си

Не е задължение на журналистите да пазят държавна тайна - това е работа на държавата. Никой не може да забрани на журналист да публикув...

Материалът на Митов анализираше нарушения в прилагането на СРС-та от зам.-градския прокурор Роман Василев по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Документите, които Митов цитира станаха обект на интерес от прокуратурата и преди да стане ясно, че те не са засекретени, журналистът беше призован два пъти за „снемане на обяснения”.

Митов беше викан на два пъти от прокуратурата за обяснение, като при втората ставка в негова подкепа беше организиран протест. Веднага след това лично Кокинов обясни, че прокуратурата няма нищо против материала му, а само иска да се увери, че взетите данни не са секретни и не са взети неправомерно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com