Според генерал Михо Михов случаят със сваления Су-24 ще попречи на бъдеща коалиция срещу ИДИЛ

8653
Според генерал Михо Михов случаят със сваления Су-24 ще попречи на бъдеща коалиция срещу ИДИЛ

„Случаят със сваления руски самолет от Турция, има широк международен отзвук. Според мен той цели да разколебае Русия по отношение на това, което е предприела, чрез военни действия на територията на Сирия, но мисля, че такова нещо няма да се случи. Свидетели сме на геополитически промени с много сериозни измерения.

Ще се утвърди ли Ислямска държава, ако целият свят и така наречените "Велики сили" решат „Не“, то това не трябва да се случва и тогава може да се направи сухопътна операция“. Това заяви в ефира на БНТ председателят на комисията по отбрана към парламента и заместник-председател на ПГ на АБВ генерал Михо Михов, по мнението на когото ООН трябва също да излъчи по-сериозна позиция по отношение на случващото се в Сирия.

Ген. Михо Михов: Първанов трябва да да се съобрази със своето родителско задължение към АБВ

"Непочтено ми е да обсъждам лидера, защото аз съм в АБВ заради него. Но му прави чест, че се подлага на избор за лидерското място. Над...

„Къде са сините каски на ООН, които трябва да утвърдят спокойствието в региона и да тушират гражданската война и тогава да решаваме въпроса? Този инцидент със сваления руски самолет разколебава създаването на една по-мощна коалиция за неутрализирането на Ислямска държава“, посочи той.

Според ген. Михов страната ни не бива да взема категорична позиция по отношение на сваления от Турция руски боен самолет. По думите му инцидентът трябва да се разследва от международна комисия, тъй като около него има редица неясноти, спорни моменти и обстоятелства. „Необходимо е международна комисия, която да разследва нещата. И да се изяснят не толкова двустранните отношения, а процедурите, които НАТО е утвърдила.

Ако командата на турските пилоти е вървяла по някакъв УКВ канал към руските летци, това не означава, че те са го слушали. Тогава, когато няма реакция от страна на предупредения самолет, единият от изтребителите трябва да мине пред този фронтови бомбардировач и да го принуди да завие, да последва неговата команда. Другият изтребител през това време, разбира се, е на спусъка, ако не се изпълни командата. В случая е действано без предупреждение, според мен, което не е логично между две съседни страни.

Второто е, че има предварителна нагласа на турските пилоти, на турските военни , да действат след предупрежденията миналия месец срещу Русия. По-скоро това и липсата на координация са съвпаднали по време. Аз считам , че руските пилоти са били на бойния си канал, когато са изпълнявали задача и или са чакали, или са докладвали на своите командни пунктове какво са свършили, образно казано. Дори да има предупреждение по канал, това не е достатъчно по процедурите.

Пилот от сваления Су-24 е прибран от сирийската армия

Единият от пилотите руския Су-24 е бил прибран от сирийската армия. Това е съобщил, руският посланик във Франция Александър Орлов за р...

Изтребителят, който не може да му съперничат по скорост, трябва да мине отпред, да му даде командите, които са международно известни и да го принуди да завие и да последва полета към турско летище, а следващият изтребител да бъде в готовност за действие при неизпълнение на командата. Има две опции: некоординираност и предварителна нагласа. След като министър-председателят Давутоглу каза, малко със закъснение, че е дал разрешение за свалянето на руския фронтови бомбардировач, тогава такава би следвало да е процедурата. Но тя изисква много, много повече време.

За това се искат минути, не секунди, доста време. Това трябва да стане и с разрешение на НАТО. Не знаем дали тези процедури са били спазени. Още веднъж казвам, трябва да се направи международно разследване, което ще бъде поучително за целият свят".

Встрани от темата Генерал Михо Михов, коментира и предстоящия дебат и гласуване по предложението Полша да обслужва технически българските самолети. „Моето предчувствие е, че най-вероятно ще мине ратификацията, но трябва ли да има изобщо ратификация? Договорът не е над 50 милиона, договорът не означава дълга протяжност за логистична подкрепа.

В крайна сметка не се предвижда ратификация от полска страна, а само от българска. Нашето притеснение е, че тази ратификация е доста пресилена и размива отговорностите по отношение на това, дали този проблем ще бъде разрешен дългосрочно. Аз като бивш командващ на ВВС и като човек, прочел споразумението, считам, че то няма да ни реши проблема на бойната ни авиация".

Руски войник е бил убит при спасителна операция заради сваления Су-24

Руски войник е бил убит при опит да бъдат спасени катапултиралите пилоти от сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, съобщав...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com