Спокойна обстановка пред НС, новите заграждения имат специфични функции

29959
Спокойна обстановка пред НС, новите заграждения имат специфични функции
Снимка: БГНЕС

Въпреки обещанията, че протестът и окупацията на Народното събрание ще продължат и днес, сега пред парламента почти няма протестиращи.

Пред НС има две групи протестиращи – пред служебния вход и пред централния. Засега ситуацията е спокойна. Депутатите излязоха в половинчасова почивка и подновяват заседанието в 11:30 часа.

Атака срещу загражденията на Народното събрание

Откровена атака срещу загражденията на Народното събрание организираха протестиращите студенти. Демонстрантите атакуваха с кофи за бокл...

В знак на протест срещу новите заграждения студенти ги облепят със снимки и плакати, за да символизират Берлинската стена. Има плакати с призиви да се спаси България.

Междувременно стана ясно какви са новите огради, разположени пред Народното събрание. Това са бариери тип „Мохо”, които се използват главно на концерти и събития с голяма концентрация на хора. Интересното е, че тези огради позволяват на силите на реда да "измъкват" от специалното стъпало пред заграждението "най-разгорещените" демонстранти навътре, в заградената с полицаи и жандармерия зона.

Загражденията „Мохо” се правят от заздравена стомана и дуралуминий. Това означава, че са изключително здрави и стабилни – много по-стабилни от обикновените полицейски заграждения, които вчера бяха преодолени с помощта на кофи за боклук като таран и след това бяха "отвлечени", за да бъде направена блокада на "Орлов мост".

Името на оградите идва от Mojo Concerts – холандска компания, която за пръв път използва този тип заграждения на организиран от нея концерт през 80-те години на миналия век.

Управляващите призовават да се спазва закона, опозицията пита от кого се крият

Към този момент протестиращи пред Народното събрание няма, макар че сутринта „Ранобудните студенти” обявиха, че и днес ще п...

Междувременно от Столична община обявиха, че няма големи щети след вчерашните протести. От общината казаха, че са почистени "всички опасни предмети".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com