Списъците на КТБ 2.0: Техническата грешка размести милионите между партиите

4092
Списъците на КТБ 2.0: Техническата грешка размести милионите между партиите
Снимка: БГНЕС

Синдиците на КТБ публикуваха поправени списъци на политическите партии, които са имали влогове в изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). От банката съобщиха, че заради "техническа грешка" са допуснати несъответствията. Въпреки обяснението днешната информация изглежда доста по-различно от първоначално публикуваната, като някои партии губят значителен размер от вложенията си, а други се сдобиват с милиони.

Вчера от партия "Глас Народен" на Светльо Витков съобщиха, че техните пари във фалиралата банка са сбъркани. От партията установили, че са забогатели и вместо 140 000 лв. имат близо 900 000 лв. на влог в банката. Сега в коригирания списък (по-долу) може да се види, че "Глас Народен" е имал на влог един път 146 146 037,86 и един път 120 000 лв.

Тази сутрин лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев заяви пред БНР, че неговата партия никога не е имала пари в КТБ, въпреки че името й се появи в списъка. В първия вариант синдиците бяха оповестили, че партията има 1,3 млн. лв. Сега сумата е коригирана на 50 лева. От КТБ уточниха, че имат документи за тези 50 лева. От своя странаЙончев заяви, че ще съди синдиците, заради оповестената невярна информация.

Срещу името на Областния съвет на БСП във Варна, където доскоро беше сумата 1 064 964,76 лв., стои доста по-скромната 85 111,85 лв. По-рано лидерът на партията обяви, че по случая е възложена вътрешна проверка.

Сумите на влог на "Демократи за силна България" (ДСБ) в първия списък бяха за общо 276 хил. лв. Сега на влог от партията имат доста по-внушителни сметки - един път 1 064 964,76 лв. и един път 1 367 794,23 лв. Прави впечатление, че погасените кредити на партия ДСБ са били първоначално приписани погрешка на НДСВ, а сумата 1 367 794,23 лв също е била записана погрешка за партията на Царя.

НДСВ от своя страна в новия списък има сметки за 1 000 000 лв., 1 332 964,25 лв. и 4 045 лв. или за над 2,3 млн. лв., като няма заеми.

"Обединен блок на труда – Български лейбъристи" на Кръстьо Петков, за когото първоначално беше съобщено, че е държал в КТБ точно 1 млн. лв., се оказа с 9 929 лв.

Промените са сумите и на СДС. В началния списък на синдиците на КТБ партията имаше 85 хил. лв., а сега е със само 50 лв.

Техническите грешки за КТБ - практическите глупости, които още търпим

"Технически грешки". Това беше обяснението относно разминаването в данните от двата поредни списъка, които синдиците на КТБ извадиха пр...

Вложенията на "Демократическа партия в България" са промени от 4 045 лв. на 29,88 лв.

От партиите с увеличени влогове е "Движение за национално възраждане Оборище", което според първите данни имаше 50 лв,  а сега е с близо 900 хил. лв. От списъците личи, че явно тези сметки са били объркани с парите на "Глас Народен".

Същевременно НАП се е самосезирала и вече проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити във фалиралата КТБ. Етичната комисия към ВСС също се самосезира заради списъците.

Между новия и стария списък ясно личат объркване на суми и редове.

Публикуваните първоначално данни от синдиците на КТБ:

Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ

Вчера, 9 февруари, синдиците на изпаднала в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха последните списъци, които са зад...

Коригираният списък:

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com