СОС: Многото полицаи в София пречат на града

27748
СОС: Многото полицаи в София пречат на града
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие декларация, в която се осъжда струпването на полиция в центъра на София, предаде БГНЕС.

Това стана по време на редовното заседание на СОС. Предложението бе подкрепено от групите на ГЕРБ, НДСВ и Синята коалиция, а съветниците от БСП не гласуваха.

В декларацията, внесена от групата на ГЕРБ се казва, че прекаленото струпване на полиция и блокирането на София нарушава основни права на софиянците като правото на свободно предвижване и това, че има пропускателен режим, при който гражданите се спират, за да дават обяснения къде живеят и работят. Подписалите се в декларацията настояват за отговор защо продължава разширяването на периметъра за сигурност и защо се нарушават разпоредбите на Закона за митингите, събранията и манифестациите.

От СОС решиха да изпратят декларацията и до главния прокурор Сотир Цацаров. Според нейния текст става въпрос и за превишаване с власт. Сигналът ще бъде подаден от ДСБ. Прокуратурата ще бъде сезирана за ограничаването на достъпа до центъра на София, заяви бившият депутат от партията ген. Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

Такива несъразмерни мерки за сигурност в София са абсурдни, няма такава обстановка, която да изисква подобни мерки, каза Атанасов. По думите му, ако някой иска да въвежда военно положение в столицата, да го направи по съответния ред и да затвори центъра.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази безпокойството си от струпването на сили на реда в централната част на София, но уточни, че, искайки доклад от нея, от БСП се опитват да й прехвърлят отговорност. "Кметът на София няма ресурс да осигурява обществения ред", уточни Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че е в постоянна координация със СДВР и винаги настоява движението да бъде пуснато веднага, след като необходимостта от спирането премине.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com