Какво ново в новия Закон за обществените поръчки?

8936
Какво ново в новия Закон за обществените поръчки?
Снимка: Getty Images/Guliver

В началото на февруари беше приет новия Закон за обществените поръчки (обнародван в ДВ на 16.02.16 г.). Приемането на закона беше предшествано от силен обществен интерес и породи множество дебати и дискусии. Изказаха се различни мнения относно качеството на закона, някои от тях добри, а някои - отрицателни, пише експертът Павел Цанев в анализ по темата.

По същество, новият Закон за обществените поръчки цели да приведе националното ни законодателство в съответствие с някои последни промени в европейските нормативни документи и по-специално с разпоредбите на Директива 2014/24/ЕС и Директива 2014/25/ЕС.

По-малките фирми ще бъдат товарени с по-висока такса за обжалване на обществени поръчки

Правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки. ...

Новият Закон за обществените поръчки е рамков закон, т.е. неговата цел е да очертае общите граници на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, която да бъде доразвита с приемането на Правилника за прилагане на ЗОП. Целта е по този начин да се постигне стабилизиране на Закона за обществените поръчки и да се избегне неговата честа промяна, каквото беше положението със стария ЗОП.

Независимо от това, че е рамков, законът въвежда редица съществени промени в нормативната уредба, като не е просто изменение на досега действащото законодателство, а представлява едно качествено ново регламентиране на областта на обществените поръчки.

Законът въвежда промени в следните основни направления: на първо място, постигнато е едно по-точно дефиниране на това, кои са възложителите на обществени поръчки, с което очакваме да се постигне елиминирането на някои неясноти, които съществуваха в тази посока в досега действащото законодателство.

Съществена отлика на новия ЗОП е, че се въвеждат и нови видове процедури за възлагане на обществени поръчки.

Скандалите по новия Закон за обществените поръчки не спират

Скандалите около Закона за обществените поръчки, който се гледа на второ четене в Народното събрание, нямат край. Този път ябълка на ра...

Какво ново още въвежда новият Закон за обществените поръчки, включително правила, изисквания и други промени, може да прочетете в анализа на юриста Павел Цанев в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com