Смут във Варненско - започнал е таен строеж на "Южен поток"?

43017
Смут във Варненско - започнал е таен строеж на "Южен поток"?
Снимка: Getty Images / Guliver

В близост до плажа Паша дере във Варна вече са струпани големи машини и тече подготовката за таен и незаконен строеж на морската част от газопровода "Южен поток". Това сигнализираха гневни граждани, предаде btv. И напомниха, че за строителството на морската част от газопровода все още няма официално одобрена от екоминистерството Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Няма все още и официален подробен устройствен план.

„Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта. Още не се е провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна. Няма как и това да са машини за обследване и сондиране, защото докладът по ОВОС на морската част вече е готов и предстои да бъде обсъден и разгледан на 19 декември в Археологическия музей. Грубо се нарушава собственото ни законодателство, за да угодим на чужди корпоративни интереси. Това означава, че нашите управници най-нагло показват законите, че цялото обсъждане на проблемите около този проект е проформа. Ние сме меко казано шокирани, ние сме разгневени. Държавата си затваря очите, че вече започва строеж във Варна при положение, че сама още не си е приключила всички законови процедури по този проект“, се казва в гневно писмо на протестиращите срещу строежа.

„Южен поток” започва да се строи и в Сърбия

След като преди седмици стартира изграждането му в България, газопроводът „Южен поток” днес започва да се строи в Сърбия, п...

От енергийното министерство също подчертаха, че строежът на тръбата конкретно на плажа Паша дере попада в така наречената морска част от проекта „Южен поток” и за него няма ОВОС. Морската част включва както тръбата по дъното на Черно море от Русия, така и първите два километра от българската сухопътна част.

От консорциума „Южен Поток Транспорт” официално обявиха, че няма нито строителство, нито започнала подготовка за такова. Процесът по ОВОС за проекта е все още в ход и строителството няма да стартира преди да са издадени всички разрешителни, категоричен е консорциумът, в който участват руската Газпром, италианската ЕНИ и френската И Ди Еф.

„В момента се правят проучвания на брега и в морето като част от подготовката на инженерния проект на инвестиционното предложение. Това са геотехнически проучвания за анализиране на почвата и нейните инженерно-геоложки свойства, за да се събере по-подробна информация за микротунелите, които ще минават под плажа. Проучванията ще продължат до началото на декември. Това са стандартни проучвания, не са строителни дейности и не са част от ОВОС. Те трябва да бъдат проведени преди началото на строителството като част от редицата изисквания, свързани с процеса за разрешение за строеж”, се казва в официалната позиция.

Консорциумът обясни и как ще минава тръбата „Южен поток” през плажа Паша дере. За да се запази неговият сегашен вид, консорциумът реши да се изградят четири микротунела, които ще пресекат плажа под земята.

Нов конкурс за "Южен поток"

Нов конкурс за работно проектиране, доставка на оборудване, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоат...

Това означава, че ще се прокопаят тунели с малък диаметър на дълбочина около 20 метра под плажа, в които ще се инсталират тръбопроводите от „Южен поток”. Този метод е по-сложен и по-скъп в сравнение с традиционните начини на заравяне на тръбите в изкопи, но предимството е, че така ще се инсталират тръбите на по-голяма дълбочина и без никакви строителни работи на самия плаж. Проучването, което в момента се извършва на плажа, е за получаване на по-детайлна информация, необходима за инженерния проект на микротунелите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com