Сметната палата: Няма достатъчно ефективен контрол за безопасността на храните

3940
Сметната палата: Няма достатъчно ефективен контрол за безопасността на храните
Снимка: Getty Images / Guliver

Не са осигурени в достатъчна степен необходимите предпоставки за ефективeн контрол за безопасност на храните. Това е основното заключение от одит на Сметната палата за ефективността и ефикасността на контрола върху храните в България в периода 1 януари, 2010 година - 30 юни, 2014 година.

Трябва да се предприемат мерки за своевременна публичност на информацията за наличието на опасни храни с цел адекватна защита на населението, е друга от препоръките, които дава Сметната палата за подобряване на контрола. Общо препоръките, отправени към министъра на земеделието и храните са 10, а към изпълнителния директор на БАБХ са 29.

Западният начин на живот води до ракови заболявания сред бедните

Западният начин на живот води до разпространяване на ракови заболявания сред бедните. Това съобщи британският вестник "Индипендънт", ка...

Не е разработена цялостно подзаконовата нормативна база, което създава възможност за разнородни практики, посочва Сметната палата. Контролната дейност по безопасност на храните е осъществявана в условията на недостиг на финансови и материални ресурси, казват още одиторите. Така няма и възможност ефективно БАБХ да провери дали наложени предписания и санкции се изпълняват!

Предвид липсата на пари, заплащането на служителите на БАБХ не е високо, ограничени са възможностите за квалификация и текучеството е голямо. Например, поради липса на административен капацитет проверки са осъществявани само от един инспектор, освен това липсва ротация на инспекторите. Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.

Към март 2015 г. все още няма разработени модули за мониторинг, лабораторен анализ и контрол на качеството и безопасността на храните към специализираната информационна система за ветеринарен контрол. Не е изградена информационна система за лабораторен контрол и проследяемост на пробите и резултатите от тях, във връзка с програмите за контрол на храните и фуражите и здравеопазване на животните.

Затруднено е изготвянето на годишни планове/графици за контрола на обектите за търговия на дребно и обществено хранене, особено в по-големите областни дирекции, където броят им е значителен. Само в София например, обектите за обществено хранене и търговия на дребно с храни са над 18 500.

7 храни, които мислим за здравословни, а не са

Много от храните, които мислите, че са здравословни и консумирате ежедневно се оказват съвсем не толкова полезни, ако внимателно прочет...

За периода от 01.01.2011 г. до 30.06.2014 г. са извършени общо 191 393 проверки, от които 123 659 планови проверки. Наложени са общо 59 803 принудителни административни мерки. Броят на временно спрените обекти от експлоатация през одитирания период е 1 091. През одитирания период са унищожени 1 952 593 кг храни.

Регламентирани са правилата и процедурите за планиране и осъществяване на официалния контрол върху ГМО. Увеличени са проверките върху ГМО. Броят им през 2012 г. е 2322, със 72 на сто повече спрямо 2011 г., а през 2013 г. проверките върху ГМО са 3087, т.е. с 32 на сто повече спрямо 2012 г. Тенденцията се запазва и за първото полугодие на 2014 г. И при контрола върху ГМО липсва ротация и проверките са извършвани само от един инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com