Слух: Братът на Нидал Алгафари е основна фигура в каналджийството

11412
Слух: Братът на Нидал Алгафари е основна фигура в каналджийството
Снимка: БГНЕС

Квартал „Сарай” в Истанбул спокойно може да бъде посочен като „Кварталът на богатите”. Това е истината, която стои зад огромната бежанска вълна, минаваща от Турция на Запад – и през България включително.

Как става прехвърлянето – всеки бежанец, който пътува на Запад, оставя пари в чейнджбюро. Срещу това получаваш код. Когато стигнеш например в София, на уговорено преди това място казваш кода си и трафикантът получава договорена част от парите ти. Ако пробваш да измамиш каналджиите, следва сурово наказание.

Прокуратурата започна разследване срещу трафиканта, изоставил 31 бежанци

Свиленградската районна прокуратура разследва неизвестен, за момента, трафикант на хора, зарязал белия си микробус с 31 бежанци вътре н...

Гранична полиция взема 250-300 лева и прекарва със служебни автомобили бежанци, казва източник на Нова телевизия. Екип на телевизията минава през няколко села по границата с Турция, където няма гранични полицаи. А каналджиите минават през 20-минутен отрязък, когато мобилните камери не гледат към определен отрязък от браздата, твърдят източници на телевизията.

В репортажа на Нова братът на Нидал Алгафари - Басел Алгафари, е сочен като лидер на схемите за прекарване на хора през България. Официално Басел е собственик на ресторант в Харманли и казва, че знае много добре кои са организаторите, но той не е сред тях. Показани са двама души – Раид и Абушехо, които живеят в лагера в Харманли и действат като посредници. Твърди се, че те работят за Басел Алгафари, който не отрича, че ги познава, но казва, че те са идвали само да се хранят в ресторанта му.

243 души са задържани за трафик на хора от началото на годината, а 137 са с повдигнати обвинения. Само двама са полицаи – заловени след репортаж на BBC.

Явно има покровителство на високо ниво - след като журналистите могат да научат това, значи няма проблем и за МВР, категоричен беше председателят на Комисията по външни работи о.з. генерал Атанас Атанасов. Той припомни, че СДВР нищо не е обявило за каналджийството, освен една стихийна акция в центъра на София. Мога да поискам изслушване за каналджийството в парламента, каза още Атанасов. И добави, че "това не са картофи, а хора".

Скандално: Осъденият за радикален ислям Ахмед Муса се занимава с каналджийство?

За нов маршрут за вкарване на бежанци в България съобщи журналистът Стефан Ташев в ефира на Нова телевизия. Именно след негова телевизи...

Говорим за "приспиване на службите" - действа се на принципа "те няма да останат", заяви о.з. генералът. Той призна, че досега в България е нямало правна норма за каналджийство. Трафикът на хора представлява принудително извеждане с цел експлоатация - няма обаче такова нещо в случая, заключи Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com