Случаят с кърменето в мол стана дело за полова дискриминация

17285
Случаят с кърменето в мол стана дело за полова дискриминация
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имало ли е наистина забрана към майка да накърми детето си в столичен мол? Деница Панайотова, която взриви мрежата с опита си да накърми бебето си в голям търговски център и ѝ беше забранено, призна, че охранител я е помолил да отиде в стаичката за повиване на бебета. Вътре е клаустрофобично, мирише, влизат много хора, каза Панайотова.

От мола ми казаха, че имам право да си подавам жалби, но и те могат да го направят. Делото е символично, не търся показност – парите бих ги дала за инициативи за кърмене, защото в България много малко жени кърмят, заяви Панайотова пред Нова телевизия. След като има куп реклами с разголени жени, защо трябва да се срамувам като кърмя детето си, попита тя.

БХК съди мол за дискриминация - забранили на майка да накърми детето си

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще заведе дело срещу столичен мол, чиято охрана е забранила на майка да накърми своето дете. Иско...

Това е женомразие, категоричен беше адвокатката на Панайотова. Как може на едни хора да им харесват гърдите като обект на сексуално желание, а в случая, когато те се използват за хранене на бебе, да има отричане, попита юристката. И уточни, че делото е за полова дискриминация. Ако мъж храни детето си с биберон, няма да бъде изгонен, а ако е жена, се гони. В скандинавските страни отдавна няма дискусия и се позволява кърмене на публични места, заяви адвокатката.

Може би не бях достатъчно изтънчена за мола и трябваше да извадя шише с адаптирано мляко, за да нахраня детето си, нали съм потребител, ходеща касичка, иронизира Панайотова. Тя категорично отрече, че е ходила "да скитори" в мола и не се е погрижила навреме за бебето си. Жените с малки бебета стоят вкъщи заради предразсъдици точно при кърмене, каза и адвокатката ѝ.

За финал Панайотова коментира, че рядко ѝ се е случвало да кърми на публично място и някой да я осъжда. Не трябва да има осъждане, защото кърменето е най-доброто нещо за малкото дете, категорична е тя.

Как е в чужбина

Майчиното мляко "изпраща" съобщения до бебето

Млякото не е просто храна. Колкото по-задълбочено го изследват учените, толкова по-сложно се оказва то, пише The New York Times. Наред ...

В САЩ кърменето на обществени места става все по-честа практика, макар че все още такива майка понякога се молят да отидат до стаичката за повиване на съответното място. Популярната от сериала "Д-р Хаус" актриса Оливия Уайлд дори прие предизвикателството Ice Bucket Challenge, но се заля с кърма, вместо с ледена вода. Тръгна и движение във Facebook по темата, като основният му аргумент е – вие искате ли да се храните в тоалетната, защо тогава карате бебетата да ядат там?

Във Франция и Великобритания кърменето на обществени места е разрешено. В Германия, още през 1968 година има движение в защита . В Австралия има забрана да се притесняват майки, кърмещи деца на публични места. През 2003 година имаше случай в австралийския парламент, при който жена накърми бебето си и беше помолена да напусне, защото бебето е непознато лице. След това в парламента е създадена стаичка за кърмене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com