Скопие в смут: Божидар Димитров ще снима филм за геноцида на българите в Македония

16332
Скопие в смут: Божидар Димитров ще снима филм за геноцида на българите в Македония

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей на България и доказан антимакедонец заяви за Агенция „Фокус”, че ще заснеме филм за геноцида на българите в Македония в периода между 1944-1949 година”, коментира македонското електронно издание МКД.мк.

Оказва се, че ние знаем повече за арменския геноцид, за геноцида над евреите, наречен Холокост, понаучихме за геноцида над тракийските българи през 1913 година, но за геноцида над българите в първите години на т.нар. „народна власт” в бивша Югославия не знаем почти нищо, каза Божидар Димитров.

Божидар Димитров: Македония не иска да влезе в ЕС и чрез провокации цели да ни ядоса

В никакъв случай не бива да се съгласяваме с кражбите на история от страна на Македония. Това каза историкът Божидар Димитров, директор...

По думите му над 120 000 българи са пострадали от мероприятия на т.нар. „народна власт” в посочения период. При население на тогавашната Народна Република Македония от около 1 200 000 – 1 300 000 души, това са около десет процента от населението.

Веднага след идването на власт на сърбокомунистите започва масово избиване на българския интелектуален, военен, икономически и политически елит, който е имал нещастието да остане в Македония вместо да последва българската армия и да се изтегли в България, посочи той.

„В скопската крепост например са избити около 900 български офицери, сержанти и войници, по произход от Македония, мобилизирани и останали в Македония с надеждата, че ще тръгнат да освобождават Солун. Девизът бил – „Към Солун, а не – към Срем”; вместо това им било казано, че те ще отидат да се бият на Сремския фронт между Югославия и Унгария, срещу германците. Тези, които отказали, са били стреляни”, заяви Димитров.

Над 9000 души, събрани от цяла Македония, са били откарани в Отешево, между Преспанското и Охридското езеро. Били са безмилостно избити, а телата им - хвърляни във водовъртежите”, посочи Божидар Димитров.

Вампирът май е македонец

Вампирът от Созопол май ще излезе македонец. Това неочаквано разкритие направи директорът на Националния исторически музей Божидар Ди...

В периода 1945 – 1949 година се провеждат лекарските процеси във Велес, в Струмица, партизанските процеси, процесите срещу първото правителство на Народна Република Македония на Методи Андонов – Ченто и т.н.

„По думи на албанци, в този период в затворите е имало само българи и албанци”, каза Божидар Димитров.

Филмът ще бъде финансиран от спонсори. „Аз не съм „Трето полувреме” – не искам да замесвам българската държава”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Яна Баярова

Божидар Димитров: Долу гащите на Прометей!

С голямо огорчение научих, че е нанесен сериозен удар върху античната македонска национална идентичност, като недобросъвестни лица са п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com