Швейцария помага с 3,5 млн. франка за въвеждане на дуалната система у нас

10615
Швейцария помага с 3,5 млн. франка за въвеждане на дуалната система у нас
Снимка: МИЕ

Швейцарският опит ще бъде приложен в България за прилагането на дуалната система чрез осъществяването на пилотен проект с швейцарско финансиране в размер на 3,5 млн. франка. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на бизнес форум в Цюрих, коментирайки образователната система и нуждите на бизнеса.

"За нас е особено важно да уверим нашите швейцарски партньори, че България е надежден и перспективен партньор на швейцарския бизнес в Югоизточна Европа", каза също министърът на икономиката по време на форума, организиран от посолството в Берн съвместно с economiesuisse и с участието на министър-председателя г-н Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и комуникациите Ивайло Московски.

Лукарски реагира: Ще настояваме КЕВР да не вдига тока за бизнеса

Икономическото министерство не подкрепя предложениете промени за зелената енергия и такса „задължения към обществото”. Какв...

Лукарски допълни, че съществуват редица възможности за реализирането на проекти от взаимен интерес и че двустранните търговско-икономически отношения, макар и добри, са далеч от потенциала си. 

Определяща роля в повишаване конкурентноспособността на българската икономика и привличането на повече чуждестранни инвеститори по думите на министър Лукарски е и осигуряването на адекватна връзка между образователната система и бизнеса. „Идеята е да създаваме специалисти, които да отговарят на бизнес нуждите, а основният механизъм е въвеждането на дуалната система за професионално обучение“, посочи министър Лукарски. Швейцария е една от страните, използващи тази система на обучение, която поддържа и най-ниски нива на младежка безработица – 2,9%.

"Страната ни поддържа добри макроикономически и финансови показатели, които осигуряват определено ниво на стабилност за инвеститорите, насочили поглед към България“, заяви Лукарски. В допълнение страната ни разполага с предимства като благоприятна данъчна политика, конкурентни разходи за производство и инвестиционни стимули, предоставяни чрез Закона за насърчаване на инвестициите. Той подчерта, че индикатор за изградените добри перспективи и икономическо съживяване е и значителният ръст в износа ни, който за първите четири месеца на годината достига 12,7%, съобщават от пресслужбата на икономическото ведомство.

По думите на Лукарски основен приоритет в работата на Министерство на икономиката е подобряване на бизнес средата, постигане на висока конкурентноспособност за българските фирми на международните пазари, особено малките и средните предприятия, както и привличане на инвестиции в сектори с висока добавена стойност. „Именно това са двигателите за българската икономика и за изграждането на устойчивия експортно-ориентиран модел, към който се стремим“, каза той. 

Китайска фирма търси партньори за износ на българско вино в Китай

Китайската компания „Пърфект Чайна“ търси български партньори за износ на китайския пазар на големи количества качествено б...

Една от конкретните мерки за постигане на дефинираните цели по думите на икономическия министър е изграждането на инфраструктура, която благоприятства развитието на високотехнологични производства. В тази насока приоритетно се изгражда проектът „София Тех Парк“, който осигурява платформа за интегриране на наука и бизнес, както и индустриалните зони, развивани от „Национална компания индустриални зони“, които вече успешно привличат големи чуджестранни инвеститори. 

 

На форума присъстваха над 100 представители на швейцарски и български фирми от различни сфери. Лукарски посочи, че възможности за швейцарските и други чуждестранни инвеститори има в сектора на услугите (транспорт и логистика, информационни технологии, аутсорсинг и др.), индустрията (машиностроене, електроника и електротехника, химическа промишленост, земеделие), а също така и туризма, балнеологията и инвестициите в алтернативни енергийни източници. В рамките на събитието министър Лукарски проведе и двустранни срещи с швейцарски компании, които имат интерес да стъпят или да разширят присъствието си в България. 

 

България и Сърбия с общи проекти в селското стопанство за 28 млн. евро

България и Сърбия се договориха да си сътрудничат в областта на селското стопанство и се разбраха за участие в общи проекти за трансгра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com